Příprava na dovolenou je nutná i u moderních aut. Bez servisu se asi neobejdeme

20. květen 2021

Doprava na dovolenou vlastním autem sice nepatří mezi nejpohodlnější, můžete však cestou i něco vidět, a navíc je to většinou bezpečné z hlediska různých omezení. Před cestou je však potřeba auto připravit.

Moderní vozy jsou plné elektroniky a mnohé nám odhalí různá čidla, která hlídají optimální chod motoru, brzd a dalších prvků automobilové techniky. Musíme však do servisu, což bývá před dovolenou problém, protože mnohé mají zcela plné objednávkové kalendáře. Je tedy dobré se objednat s předstihem.

Servisu však můžeme i pomoci. První a nejdůležitější věc, co by měl řidič před delší cestou udělat je prostá vizuální kontrola. Odhalí nám případné úniky provozních kapalin. Můžeme zkontrolovat i opotřebení brzd či zvuk výfuku, který může být děravý a zkorodovaný. Servisnímu technikovi tak výrazně ušetříme práci. Taky jakékoliv anomálie v řízení, vůle a podobně mohou být počátkem většího problému.

 Doplňte kapaliny

Dalším krokem je kontrola provozních kapalin, zejména motorového oleje. V případě, že cestujeme daleko, je lépe si s sebou litr vhodného motorového oleje přibalit. Ne všude musí mít výrobcem předepsaný typ oleje k dispozici. Doplníme i chladicí kapalinu, a případně nádržku brzdové kapaliny. Nezapomínáme ani na nádobku ostřikovačů.

Je dobré zkontrolovat i stav pneumatik včetně rezervy a povinnou výbavu s ohledem na zemi, kam se chystáme. Některé země jsou ve vyžadování u nich předepsaných součástí velmi striktní.

Kontrola a dolití motorového oleje by měla být základem před jakoukoliv delší cestou

 V létě je funkční klimatizace nutnost

Vydáme-li se s autem do servisu, je nutné zkontrolovat výčet z paměti závad. Dále je dobré na zvedáku nechat prověřit případná poškození, která laickému pohledu unikla. Dobré je překontrolovat i stav řemenů a elektroinstalace, zda není někde vizuálně poškozená.

Velmi důležitou prací pro specializovaný servis před dovolenou je kontrola, vyčištění a doplnění klimatizace. To, co funguje ve střední Evropě, nemusí fungovat například při čtyřicetistupňových vedrech ve středomoří. Samozřejmostí je profesionální dezinfekce, výměna prachových a pylových filtrů a doplnění chladiva na správnou hladinu. Nedostatečně naplněná ale i přeplněná klimatizace je zárukou následných problémů.

V letních měsících obecně je dobré ošetřit také lak vozu. Kromě umytí je dobré použít i voskování karoserie. Ideální jsou pak tvrdé vosky, případně použití prostředků s nanotechnologiemi. Ty zajistí nejen ochranu proti horku a ostrému slunci, ale i proti hmyzu nalepenému na karoserii. Ten může při delší expozici způsobit i nevratné poškození laku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.