Připravte si paštiku podle 90 let starého receptu. Doporučuje ji Vlasta Vybíralová

Paštika Vlasty Vybíralové

Poprvé se v rámci Pochoutkového roku pekla paštika. Recept po své mamince prozradila Vlasta Vybíralová z Tovačova na Hané. Obohatila ho ještě o drcené mandle. Paštika se dá jíst teplá i studená a připomíná nejjemnější sekanou. Měli byste ji zkusit.

Paštika

750 g vepřového plecka
250 g vepřového bůčku
250 g drůbežích jater
2 lžičky soli
1 lžička mletého pepře
2-3 stroužky česneku
4 vejce
100 ml strouhanky
20 mandlí
2 větší žampiony
125 ml smetany ke šlehání
10 plátků anglické slaniny
3 malé bobkové listy

Postup:

Nejdříve si nakrájíme na větší kousky vepřové plecko a bůček. Maso pak umeleme na masovém strojku najemno.

Následně ho přesuneme do mísy u míchacího robota a za promíchávání postupně přidáváme 4 celá vejce, strouhanku, smetanu ke šlehání, sůl a pepř. Mícháme asi 10 minut, až je směs hladká a lesklá.

V závěru míchání přidáme nakrájená játra, na kostičky nakrájené žampiony, podrcené mandle a 3 propasírované stroužky česneku.

Poté si připravíme formu na srnčí hřbet. Vyložíme ji po dně a stranách plátky anglické slaniny, dovnitř nandáme masovou směs – budoucí paštiku. Uhladíme, přehneme směrem do středu přečnívající kousky slaniny a do středu zapíchneme 3 malé bobkové listy.

Takto paštiku vložíme do předem vyhřáté trouby, kde je na dně i hrneček s vodou (500 ml) a pečeme při 180 stupních asi 90 minut.

Po upečení paštiku vyndáme, slijeme vypečený tuk a vyklopíme. Poté krájíme na plátky. Můžeme jíst teplou i studenou.

Vlasta Vybíralová

Recept má po své mamince, která v roce 1926 absolvovala hospodyňskou školu v Ústavu hraběte Petynka v Olomouci. Recepty si zapsala do knihy, kterou paní Vybíralová dodnes schovává a přidala k ní své oblíbené recepty. Pohostila nás domácím vývarem, pečeným kuřetem s bramborovým salátem a dezertem zvaným kremeše, díky kterému se vlastně hlásila do soutěže. Slyšela totiž Naďu Konvalinkovou, jak se přiznala, že kremeše miluje a chtěla by se je naučit.