Příroda, klid a krásný výhled – to jsou lákadla Karlovic, jedné z nejmenších a nejmladších obcí na Zlínsku

6. leden 2021

Obec Karlovice je jednou z těch, o kterých se říká, že jsou na konci světa. Ačkoli jsou jednou z nejmladších obcí okresu Zlín, mají velmi dlouhou historii.

Do Karlovic vede cesta ze Zlína Malenovic, nebo z Oldřichovic, které jsou ve směru od Napajedel. Z obou stran je to jenom pár kilometrů. Jiné možnosti, jak se do obce dostat, nejsou. Stejnou cestou se z vesnice taky vyjíždí, protože v Karlovicích silnice končí. Jak se říká, jsou na konci světa. Tedy jenom co se dopravy týká, jinak se tam lidé umí skvěle bavit.

Zeměpisně Karlovice patří do Vizovické vrchoviny. Její lesy vesnici obklopují ze tří stran. V úsecích, kde stromy nerostou, je nádherný výhled do okolí. Místní lidé o tom dokáží velice poutavě vyprávět. Pochopíte je, až tu krásu sami uvidíte. První okouzlení přichází při výjezdu z lesa. Je to kousek před vesnicí. Silnice tam protíná rozlehlá pole a krajina za nimi je jako na dlani. Při pěkném počasí jsou vidět třeba Chřiby, z nichž vyčnívají dva známé vrcholy. Na jednom je hrad Buchlov a na druhém kaple sv. Barbory. Aby si takových přírodních krás užili i turisté, založili karlovičtí s několika okolními obcemi a městem Napajedla spolek nazvaný Napajedelské emiráty a vytvořili síť stezek pro pěší i cyklisty. Trasy vedou po klidných komunikacích bez silniční dopravy, většinou po polních cestách a pěšinách do méně známých míst. Karlovice taky příliš známé nejsou. Třeba je to právě kvůli tomu, že nejsou průjezdné.  

Silnice v Karlovicích končí v lese směrem na Břelozupy. Před pár lety se v obci mluvilo o spojení se sousedními obcemi, nakonec zůstalo jenom u plánů a do vesnice dál vede jenom jedna cesta, tam i zpět. Lidé si už zvykli na klid a dopravní ruch jim vůbec nechybí.

Život si zpestřují pořádáním mnoha kulturních, společenských i sportovních akcí v průběhu celého roku.

O Karlovicích byste měli vědět, že jsou jednou z nejmenších obcí okresu Zlín a zároveň i nejmladší, ale s dlouhou historií. Tento argument je vysvětlený v publikaci o Karlovicích. Vesnice vznikla na místě bývalého panského dvora Pěnkov. V roce 1768 o tom rozhodl majitel malenovického panství hrabě Karel Vincenc Salm-Neuburg. Po něm byla taky pojmenovaná a po tomto šlechtickém rodu mají Karlovice ve znaku ryby. Pěnkov byla původně středověká obec a o té se psalo už v roce 1368, zanikla v 15. století. Koncem minulého století byly Karlovice přes deset let součástí nejdříve ještě Gottwaldova a pak Zlína. Od roku 1992 jsou zase samostatnou, a jak říkají její obyvatelé výjimečnou obcí.

Spustit audio

Související