Přírodní masáž chodidel nabízí pěšinka pro bosé nohy v Krásné na Jablonecku

21. červen 2016
Česko – země neznámá

Nejkrásnější na světě nejsou věci, ale okamžiky, říkával spisovatel Karel Čapek. A nejen okamžiky, ale i zážitky. Jeden můžete zažít doslova na vlastní nohy na severu Čech, v obci Krásná na Jablonecku. Stojí tam muzeum doktora Kittela a u něj na zahradě mají od letoška novinku - pěšinku pro bosé nohy. Jde o chodníček s různými druhy povrchů.

Pěšinka pro bosé nohy je dlouhá přibližně 50 metrů a všem zájemcům nabízí přes třicet různých druhů povrchů – od žuly z Černostudničního hřebene, přes dřevo z místních stromů až po korálky z jabloneckých mačkáren.

„Celý koncept Kittelova muzea vychází z hlav lidí, kteří se před zhruba deseti lety podíleli na filmu Eleazar Kittel,“ vysvětluje pracovník muzea Jan Vokurka. Vybudovat u muzea v Krásné přírodní pěšinku pro bosé nohy, byl nápad jisté dámy.

Příchozí zaujme nejen z estetického hlediska a díky své fotogeničnosti, ale také neobvyklým tvarem. „Kittelovu pěšinku jsme vybudovali záměrně ve tvaru ležaté osmičky – nekonečna. Přišlo nám to v souvislosti s návratem k přírodě jako vtipné připomenutí koloběhu lidského života,“ vysvětluje Jan Vokurka.

Při tvorbě Kittelovy pěšinky se její tvůrci snažili inspirovat místními materiály. „Máme tu břidlici, protože Železnobrodsko je typický břidlicový kraj. Kromě kamenů jsou to i korálky z místních skláren, protože Pěnčínsko, Kittelovsko – to je kraj místních sklářů,“ říká Jan Vokurka.

Vchod do Kittelova muzea

Kůra, dřevo, břidlice, žula, korálky, ale i mech, tráva nebo smrkové a modřínové šišky. To všechno můžete pod svýma bosýma nohama cítit. Na šišky si ale dejte pozor, zejména v teplém počasí. „Šišky totiž pracují. Když je zima, tak se zavírají, když je teplo, otevírají se,“ uzavírá s úsměvem Jan Vokurka.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.