Přírodní rezervace Brdatka na Křivoklátsku představuje lesy z dob Fürstenberků

31. květen 2018
Česko – země neznámá

Křivoklátsko je považováno za kolébku české myslivosti a lesnictví. V samotném středu Čech lesy postupně budovali královští lesní a pozůstatky původních lesů tu můžeme najít dodnes. Takovým místem je například přírodní rezervace Brdatka. Důvodem ochrany jsou společenstva suťových a skalnatých svahů a především zachovalé přírodní lesní oblasti s původním složením stromů. Na návštěvu vás v reportáži zavedeme společně s lesníkem Miroslavem Pechou.

Pokud se procházíte po naučné stezce, která Brdatku protíná, zřetelně poznáte místo, kde se udržovaný les mění v rezervaci. Náhle se začnou objevovat popadané stromy a množství doupných stromů v různém stavu rozkladu. Jsou svědectvím bohatého výskytu různých živočichů, kterým skýtají domov i potravu. Z celkového složení převládá dub zimní, jeřáb břek a jeřáb muk, bříza a habr.

Brdatkou dnes prochází turistická trasa, která vede z hradu Křivoklátu do Zbečna a vrací návštěvníky do doby posledních soukromých majitelů křivoklátského panství – Fürstenberků. Ti na území dnešní Brdatky vybudovali kamenné zámecké stezky, po kterých se v 19. století neproháněli jen králové na lovu, ale procházely se po nich i dámy v krinolínách.

Svahy byly tehdy holé, takže se panstvo rovnou mohlo kochat krásnými výhledy na řeku Berounku. Skalní útes, ze kterého je dnes jediná překrásná vyhlídka, využili jako lom, kde těžili kámen na vybudování i údržbu kamenných stezek. Jejich zpevnění můžeme po celém obvodu trasy vidět dodnes. Stezka má kamenné lemy do výšky přibližně 70 centimetrů.

Kamenné zpevnění svahu, které bez malty vydrželo přes 100 let

Tyto kamenné zídky byly budovány pouhým uměním skládat na sucho kameny vedle sebe a na sebe tak, aby se vzájemně podpíraly a celý svah zpevnily. Dodnes jsou krásně znatelné, a tak můžete obdivovat i fakt, že toto dílo tu neporušené stojí už víc než 100 let, aniž by na něj byl použit jakýkoliv zpevňující materiál.

Fürstenberkové dobře věděli, proč budují své zámecké cesty právě na Brdatce. Je tu totiž překrásný výhled na meandr řeky Berounky a hluboké údolí podél řeky, ale i do dálky do okolních obcí a na jižní část Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. A je to navíc místo, kterým nevede žádná komunikace. Jediné, co ho spojuje s civilizací, je železniční trať, po které občas projede vlak a dodá celému místu zvláštní atmosféru.

Spustit audio