Přírodní výměník tepla. Z Loupežnické jeskyně v Olešnici se v zimě kouří

8. únor 2017
Česko – země neznámá

Některé kopce v Českém středohoří jsou protkané puklinami, které přes léto nasávají teplý vzduch, který v zimě vychází puklinami ven v podobě teplé páry. Takový kopec pak působí dojmem, že se z něj kouří. Jako například Zámecký vrch v Olešnici poblíž Ústí nad Labem. Největším průduchem je na něm otvor jménem Loupežnické jeskyně.

Loupežnická jeskyně je největší jeskyně v neovulkanitech v celé České republice. Zároveň patří k největším puklinovým jeskyním u nás. Celková délka chodeb je 130 metrů. Od vchodu klesá o 36 metrů. Šířka chodeb je od 20 centimetrů do 2 metrů. Největší výška je přibližně 8 metrů.

Jeskyně je zimovištěm netopýrů a vrápenců. Člověk se ale dovnitř běžně nedostane, jedině se speciálním povolením. Navíc vstup do Loupežnické jeskyně zvládnou pouze odborníci s příslušným vybavením.

Do Olešnice se dá dojet autobusem z Ústí nad Labem. Za posledním domem v Olešnici je pak potřeba vydat se vzhůru na Zámecký vrch. Jak se příchozí blíží k vrcholu, musí sledovat okolní prostor a hledat otvor, ze kterého vychází teplá pára.

K jeskyni často vedou zvířecí stezky, protože zvěř se k ní chodí v mrazech ohřát. Značená turistická cesta k ní nevede, a tak se v zimním období vyplatí sledovat ve sněhu zvířecí stopy.

V Olešnici se zájemci mohou ještě vydat ke zřícenině hradu Varta, k tajemným Kamenným tvářím vytesaným do skály nebo na hřeben Hradiště, kde sídlili lidé už před třemi tisíci lety.

Spustit audio