Přisedněte si k dobrému vojáku Švejkovi. Odpočívá na lavičce v Kralupech nad Vltavou

2. leden 2018
Česko – země neznámá

Ve středočeských Kralupech nad Vltavou mají stálého návštěvníka. Přímo na lavičce totiž zvěčnil sochař Albert Králíček dobrého vojáka Švejka. Můžete si k němu přisednout a třeba si odnést něco z pověstného švejkovského humoru.

Román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války je českým bestsellerem a patří mezi nejvýznamnější literární díla. Po celém světě se v současné době nachází celkem 13 soch Josefa Švejka, v České republice byla donedávna přitom jen jedna jediná, a to v jihočeské Putimi.

Díky iniciativě Spolku přátel Josefa Švejka v Kralupech k ní 20. května 2017 přibyla další. Přímo na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou najdete vlastně bronzové sousoší. Švejk sedí na lavičce a na klíně má stájového pinče Foxe, který ve slavném románu Švejkovi způsobil perné chvilky. A podoba s hercem Rudolfem Hrušínským, který Švejka ztvárnil v nejznámějším filmovém zpracování, je zcela neomylná. Jako by se tu filmový Švejk usadil k pozorování ruchu kralupského náměstí.

A proč je socha právě v Kralupech? Jméno Kralup nad Vltavou se v románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války objeví celkem sedmkrát. Přítelem spisovatele Jaroslava Haška byl totiž místní drogista Jan Vaněk. Ostatně dům, ve kterém měl Jan Vaněk drogerii, v Kralupech dodnes stojí a drogerie v něm stále sídlí.

Podle jedné z pozdějších povídek poctil Švejk svou návštěvou v Kralupech restauraci U Kohouta v Žižkově ulici. Stalo se to 28. října 1911 a Švejk zde poseděl s Janem Vaňkem nad dršťkovou polévkou a pečenými brambory. Švejkova návštěva v Kralupech byla samozřejmě okořeněna spoustou zajímavých historek.

Datum umístění na náměstí

Od lavičky je na bývalou Vaňkovu drogerii krásný výhled. Ovšem ke Švejkovi si v Kralupech můžete přisednout i pro štěstí. Součástí sousoší je totiž i bronzové „psí hovínko s mouchou“, které tu zanechal onen stájový pinč, kterého má Švejk na klíně.

Spustit audio