Přišla o práci a tak založila Medvídkov. V originálním hračkářství se každý cítí jako v dětském ráji

8. březen 2024

Paní Vlaďka Holá z Kladna vždy ráda šila a pletla pro své vlastní děti hračky. Netušila, že své zkušenosti ze života jednou zúročí a budou jí nakonec i živit. Své vlastní hračkářství založila až ve zralém věku a pojmenovala ho Medvídkov. Hračky se tu stávají skutečnými osobnostmi a své sny si tu plní děti i dospělí.

Vzpomínáte si, jaká byla vaše nejoblíbenější hračka v dětství? Ta, se kterou jste kdysi usínali v postýlce, a jezdila všude s vámi? S největší pravděpodobností to byl medvěd. O tom, jak právě tato hračka umí naladit dětskou psychiku, ví své paní Vlaďka Holá z Kladna.

Jako trojnásobná maminka kdysi pro své nemocné děti háčkovala nebo pletla medvídky a dobře si pamatuje, jak tyto hračky děti vždy potěšily. Přestože paní Vlaďka byla zkušená programátorka, ve věku padesáti let měla najednou problém najít práci. Zkrátka jako „50+“ byla najednou nezaměstnatelná. Spolehla se na svou šikovnost a nápaditost a řekla si, že doma sedět nebude. Vrátila se k šití, háčkování a pletení nejen medvídků. Pro své hračky začala vyrábět i oblečky. Místo docházení na pracovní úřad tak ve zralém věku v Kladně v roce 2015 vytvořila dětský ráj, kam se rádi vrací děti i dospělí – Medvídkov.

Od medvědů k panenkám

V Medvídkově se hračky stávají skutečnými osobnostmi

Mýlí se ale každý, když si myslí, že v Medvídkově najde pouze medvědy. V několika velkých skříních tu skutečně jsou medvědi všech možných velikostí a typů - ručně vyráběné paní Vlaďkou i kvalitní značkoví plyšoví medvědi – velký prostor je tu ale věnován panenkám. Nejrůznější panenky si tu můžeme nejen koupit.

To, co Medvídkov činí skutečným dětským rájem, je butik módního oblečení pro panenky. V druhé části hračkářství totiž visí mini ramínka stovek nejrůznější šatiček, svetříků, sukýnek, bundiček, kabátů a společenských šatů pro panenky, vše šité, pletené a háčkované paní Vlaďkou.

Stačí si přinést vlastní panenku a kompletně jí v Medvídkově oblékneme, včetně nejrůznější doplňků jako kabelky, klobouky, ponožky a spodní prádlo. Speciální výbavičku má samozřejmě i Barbie se svým přítelem Kenem (i ten tu má na výběr pánské oblečení). A pokud přijdeme nepřipravení na velký nákup, zaručeně tu na novou garderobu pořídíme i dětský kufřík, ve kterém vše odneseme.

Kompletní výbava pro hračky zahrnuje i bydlení

Nedílnou součástí hračkářství jsou samozřejmě i autíčka a různé hračky pro kluky. Ale i ti si s oblibou prohlíží vybavení dětské domácnosti a domečků pro panenky. V Medvídkově totiž koupíte i domeček pro panenky včetně nábytku a skříní a vybavení do kuchyně s nádobím a potravinami. Nečekejte ale umělohmotné napodobeniny zeleniny. Vedle talířků a mističek z růžového porcelánu totiž opět najdete miniaturní háčkované výrobky paní Vlaďky Holé – dětskou kuchyň tu vybavíte miniaturními háčkovanými mrkvičkami, petrželí, ovocem všeho druhu a nechybí ani háčkované cukrovinky, které vypadají jako pravé.

Vybavení do kuchyně pro panenky je připravené do všech detailů. Nechybí růžový porcelán a ručně háčkované potraviny všeho druhu

Ani dřevěný nábytek pro panenky není ponechán bez invence. Paní Vlaďka interiéry domečků pro panenky vybavuje ručně vyráběnými sedačkami, polštáři, miniaturními záclonkami. Je to neuvěřitelně pracné, výroba těchto miniaturních drobností vyžaduje opravdu hodně trpělivosti. Paní Vlaďka ale náročnost této práce nevnímá. Baví ji to. Díky tomu dokázala s vlastním hračkářství začít svůj druhý život, který přináší radost všem návštěvníkům hračkářství i jí samotné.

Spustit audio