Příznaky onemocnění ledvin a močového ústrojí je možné léčit svépomocí pouze v počátečním stadiu. Při komplikacích s návštěvou lékaře neotálejte

7. listopad 2018

Podzimní a zimní měsíce přináší rizikové faktory, které mohou nepříjemně ovlivnit funkci ledvin a celého močového ústrojí. Základní ochranou je dostatečná prevence – teplé oblečení, teplé boty, a dostatek tekutin. A nezapomenout na otužování! O tyto orgány se musíme starat celoročně, nejen v zimě. První příznaky problémů ale nepodceňujte. Pokud nezmizí do dvou dní, navštivte svého lékaře. O radu jsme požádali MUDr. Petra Grenara.

 

Jaké jsou první příznaky onemocnění močového ústrojí a ledvin?

Je to poměrně choulostivá záležitost, protože často pouhé malé příznaky mohou signalizovat velký problém, a naopak. Někdy jsou příznaky velmi nepříjemné a velké, ale zatím máme pouze menší zdravotní komplikaci.  U komplikací s močovými cestami se onemocnění nejčastěji projevuje řezáním a pálení při močení a častým močením hlavně v noci. Tato problémy je možné léčit co nejdříve i svépomocí.

Jaká je první léčba, kterou můžeme ještě zvládnout sami?

V časném stadiu onemocnění a při prvních příznacích je vždy nutný dostatečný pitný režim. Je to zároveň i účinná prevence těchto problémů, ale o to více je nutný v případech, kdy už komplikace nastaly. Především při zánětlivých onemocněních je vždy nutné mít tyto orgány plné tekutiny, které je čistí, tedy močí. Tu získáme pouze dostatečným přísunem tekutin, které na ledviny a močové ústrojí působí očistně. Připomínám, že to znamená to vypít minimálně 1,5 l tekutiny mimo polévky, kávu apod. Pakliže nedochází k zlepšení pouhým navýšením tekutin, tak ideálním pomocníkem jsou brusinky, v jakékoliv formě. Jako sušené nebo jako tabletový preparát. Ty jsou vhodné především při akutním stavu, kdy dokáží snížit nepříjemné příznaky. Ale pozor, je to pouze podpůrná léčba, nikoliv kauzální.

Kdy tedy poznáme, že problémy jsou vážnější a příznaky už dále nesmíme přecházet?

Rozhodující kritérium je v těchto případech dlouhodobost. Pokud zmíněné problémy do dvou dnů nezmizí, je vždy nutné navštívit lékaře a udělat patřičná vyšetření. Z nich pak lékař stanoví přesnou diagnózu.  Návštěvu lékaře také neodkládáme, pokud se objeví teploty nebo bolesti v oblasti močového měchýře nebo ledvin. A samozřejmě v případě progresí těchto potíží a dalších komplikací - zhoršení bolesti, závratě, vyšší tlak aj. Nezapomeňte, pokud jdete k lékaři, vždy si berte rovnou vzorek ranní moči. Vyšetření tak urychlíte.

Spustit audio