Pro rozvoj dětského myšlení je výhodnější věnovat se čtení klasických knih než brouzdat po internetu

23. prosinec 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Laserové zařízení na palubě sondy Psyche amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) odeslalo ze vzdálenosti 31 milionů kilometrů na Zemi video: 15sekundový záběr na kočku jménem Taters, která se vrhá po světle z laserového ukazovátka. Podle NASA jde o důležité demonstrativní testování technologií přenášejících data ze vzdáleného kosmu, které usnadní budoucí mise s lidskou posádkou.

Nový britský kosmodrom na Shetlandských ostrovech získal povolení, aby z něj mohly už v příštím roce odstartovat první rakety k oběžné dráze. Licenci pro základnu SaxaVord v neděli udělil britský Úřad pro civilní letectví, umožňuje až 30 vertikálních startů ročně. Kosmodrom se bude využívat pro komerční lety, rakety budou do vesmíru vynášet například satelity, napsal server BBC.

Čtěte také

Celníci na letišti v peruánském hlavním městě Limě zabavili 4000 živých želv, které se pašeráci s pomocí nepravdivě vyplněných dokladů pokusili vyvézt do Indonésie. Vejce a maso sladkovodních želv jsou v některých částech světa pokládány za delikatesu. Želvy byly převezeny do chovného střediska v Limě, kde o ně budou ošetřovatelé pečovat, dokud nebude rozhodnuto, na jakém místě by bylo vhodné je vypustit.

Pro rozvoj dětského myšlení je mnohem výhodnější věnovat se čtení klasických knih než brouzdat po internetu. Čtení tištěných textů totiž zlepšuje porozumění více než čtení digitálních materiálů. Vyplývá to z nové studie vědců z Valencijské univerzity. Vědci analyzovali více než dvě desítky studií o porozumění čtenému textu publikovaných v letech 2000 až 2022, které hodnotily téměř 470 tisíc účastníků. Jejich zjištění naznačují, že dlouhodobé čtení tištěných materiálů by mohlo zvýšit schopnost porozumění šestkrát až osmkrát více než čtení digitálních materiálů.

Čtěte také

Lesy ČR dokončily obnovu Ospirského potoka na hranicích Pardubického a Olomouckého kraje, vznikly tam také dvě tůně. Podnik na vodohospodářský projekt vynaložil 2,5 milionu korun. Zařadil ho k těm, které pomáhají adaptovat krajinu na klimatickou změnu. Vodohospodáři postupně zasypali staré koryto a nahradili ho delším, kterým voda protéká pomaleji. Při přívalových deštích se z přeplněného koryta rozlije do okolní nivy. Projekt státní podnik Lesy ČR hradil s přispěním dotací ministerstva životního prostředí.

Archeologický výzkum v Sázavském klášteře v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa objevil mimořádně dochované pozůstatky středověkého domu. Měl nejméně dvě patra a zabíral plochu až 190 metrů čtverečních. Míra dochování zdiva je podle archeologů z Národního památkového ústavu (NPÚ) výjimečná, a to nejen pro toto poutní místo. Výzkum přinesl také množství archeologických nálezů, informovala mluvčí NPÚ Blanka Černá.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související