Pro zimní stavební úpravy je ideální technologie suchých stavebních procesů

21. listopad 2020

Pokud máte pocit, že vám rozložení bytu příliš nevyhovuje a nemáte dost soukromí, právě teď je čas na rekonstrukci a dostavbu vnitřních příček nebo dalších výplní. Nemusíte ale domů nosit cihly ani maltu. Podle Roberta Hoška, garanta Centra technické podpory společnosti Rigips, je pro zimní stavební úpravy ideální technologie suchých stavebních procesů, která minimalizuje spotřebu vody. Používají se pouze desky, profily a příslušenství bez vody.

Jednu z hlavních rolí komfortu bydlení mají vnitřní příčky. Pokud chcete v domě dodatečně postavit tenkou zeď z cihly, musíte mít nejprve od statika ověřeno, že strop, na který příčku budete stavět, jí unese. Naopak sádrokartonová příčka tvoří oproti cihelné stěně pouze desetinu hmotnosti.

Sádrokarton jako materiál je na trhu více než 100 let

Velkou výhodou sádrokartonových desek je samotný stavební proces díky lehkosti materiálu. Pracujeme s menším množstvím hmoty a díky technologii suchých procesů nejsou nutné technologické přestávky. Sádrokartonovou příčku přibližně 5 m dlouhou a 2,5 m vysokou postavíte za dva dny i s vymalováním. Záleží ale na tom, jaké specifické vlastnosti sádrokartonové desky si pro instalaci vyberete. Sádrokartonových desek je celá škála – od základní tzv. bílé desky po různé speciální, které izolují hluk, jsou protipožární nebo mechanicky odolné. Aspektů je celá řada a před instalací je vždy nutné zvolit správný druh desky.

Sádrokarton do koupelny i přímo k vaně

Sádrokartonové desky mají různé speciální přísady, které ovlivňují a zesilují základní vlastnosti materiálu a jejich specifikaci můžeme pro lepší orientaci rozlišit i barvou. Například zelené sádrokartonové desky je vhodné umístit do vlhčích místností. V blízkosti umyvadla nebo vany, je nutné ještě na zelenou desku aplikovat hydroizolační nátěr.

Systémy suché výstavby je možné použít pro stropní podhledy, příčky i podkroví

Sádrokartonové desky jsou sice lehké a tenké, nicméně velmi dobře poslouží i jako zvukový izolant. Pro lepší zvukově izolační vlastnosti je navíc vhodné doprostřed konstrukce mezi oboustranné umístění desek umístit minerální absorbent jako další izolaci. Pokud zvolíte mechanicky odolnou sádrokartonovou desku, můžete jí například využít i pro umístění kuchyňské linky.

Rychlá instalace díky suchému procesu

Sádrokarton a systémy suché výstavby můžete použít pro stropní podhledy, příčky, obklady stávajících stěn, podkroví i pro podlahy. Hlavní předností je ale rychlost výstavby. Pokud použijete nejmodernější sádrokartonové desky a kvalitní materiály, suchá výstavba zkrátí rekonstrukci oproti stavbě klasickou cihlou téměř na polovinu. Proces suché stavby navíc oceníte především během zimních měsíců – nevnáší do stavby vlhkost a tím odstraňuje technologické přestávky ve výstavbě. Úplně se totiž vyhnete čekání na vyzrávání a schnutí hrubé stavby, jádrové omítky a štuku.

Ideální je stavět pomocí suché výstavby ještě před tím, než se nastěhujete. Pokud se rozhodnete stavět touto cestou v bytě, kde už bydlíte, nepořádku se bohužel nevyhnete, ale dá se velmi významně omezit. Důležité je postupovat při úpravě povrchu technologií bez broušení a pomocí vhodného tmelu, a s použitím správného nářadí a techniky minimalizovat prach

Nezapomeňte ani na ochranu okolních místností. Stačí běžná příprava jako na malování – zakrýt ostatní části bytu igelitovou folií. A protože po suché výstavbě je možné ihned začít malovat, můžete tuto ochranu využít pro všechny práce najednou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.