Proč jsou některé domy v zeleném sevření? Živou fasádu vytváří i přísavník

25. březen 2017

Některé domy vypadají, že jsou pod nadvládou rostlin. Pokud se vám líbí, poohlédněte se po přísavníku. Oproti pomalu rostoucímu břečťanu nemá nijak velké nároky na pěstování. Snáší všechny typy stanovišť, roste dokonce i ve stínu, i když je potom nezíská natolik efektní podzimní zbarvení.

Přísavník sázejte zhruba 30 cm od zdi, aby netrpěl nedostatkem vláhy. Zalévejte ho jen pár týdnů po zasazení, po zakořenění už mu vodu dodávat není potřeba. Nehrozí tedy podlévání základů domu.

Krásná popínavka rovněž nepotřebuje zvláštní hnojení a nepotřebuje většinou ani žádnou mřížku nebo speciální oporu, jen po zasazení je dobré přísavník navést na zeď, kterou má pokrýt. Vhodnější přísavník trojcípý, vytváří velmi dobře fungující přísavné terčíky, kterými se sám drží na podkladu, a to i kolmém a velmi hladkém.

Přísavník pěticípý je trochu „línější“. Jde o bujně rostoucí dřevinu, která v krátké době zakryje poskytnutou plochu, umí krásně obrůst nejen rovné plochy, ale i sloupy, může se pěstovat dokonce i v nádobách na balkoně. Jen musíte být ve střehu se zahradnickými nůžkami. Řez a tvarování snáší velmi dobře. Hlavně dávejte pozor, aby vám nepodrostl střechu.

Od jara do podzimu potěší oko příjemnou zelení, na podzim pestrou paletou barev od zlatožluté po temně rudou až fialovou. Nejlepšího vybarvení se dočkáte na sluneční straně. A v zimě se můžete kochat jemnou grafikou větviček.

Spustit audio