Proč mi neroste majoránka; pečeme s čerstvým ovocem
Majoránka má v české kuchyni nezastupitelné místo. Dovedete si představit bramboráky bez majoránky? Navíc má i léčivé účinky.
Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí i proti nadýmání. Odvar z majoránky může pomoct při bolestech hlavy nebo nachlazení.
Mnoho důvodů pro to, aby majoránka zahradní nechyběla v naší bylinkové zahrádce. Ovšem její pěstování - jak vyplývá z vašich dotazů - není úplně jednoduché a příliš se nedaří.
Jak na to? Jitka Slezáková si pro rady šla za pardubickým zahradníkem Františkem Hlubockým.
Tomáš Dostál: Pečeme s čerstvým ovocem
Tomáš Dostál z Ostravy je cukrář a svou profesi zdědil po babičce. Dnes peče koláče a peče je podle různých rodinných receptur. Začal i experimentovat a poradil nám, co a jak dělat s ovocem z naší zahrádky – jahodami, třešněmi, jablky, hruškami nebo meruňkami. Podle něj jsou ideální bez další úpravy přímo na koláč.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.