Proč mi neroste majoránka; pečeme s čerstvým ovocem

10. květen 2014

Majoránka má v české kuchyni nezastupitelné místo. Dovedete si představit bramboráky bez majoránky? Navíc má i léčivé účinky.

Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí i proti nadýmání. Odvar z majoránky může pomoct při bolestech hlavy nebo nachlazení.

Mnoho důvodů pro to, aby majoránka zahradní nechyběla v naší bylinkové zahrádce. Ovšem její pěstování - jak vyplývá z vašich dotazů - není úplně jednoduché a příliš se nedaří.

Jak na to? Jitka Slezáková si pro rady šla za pardubickým zahradníkem Františkem Hlubockým.


Tomáš Dostál: Pečeme s čerstvým ovocem

Tomáš Dostál z Ostravy je cukrář a svou profesi zdědil po babičce. Dnes peče koláče a peče je podle různých rodinných receptur. Začal i experimentovat a poradil nám, co a jak dělat s ovocem z naší zahrádky – jahodami, třešněmi, jablky, hruškami nebo meruňkami. Podle něj jsou ideální bez další úpravy přímo na koláč.

Švestkový koláč (ilustrační foto)
autoři: Artur Kubica , jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.