Procházka kolem rybníků u Lomnice nad Lužnicí je ideální pro rodiny s dětmi

4. červen 2014
Česko – země neznámá

Nenáročný vycházkový okruh se spoustou překvapení pro děti. To je naučná stezka Velký Lomnický na jihu Čech. Trasa naučné stezky pojmenované podle nedalekého rybníka vede okolím městečka Lomnice nad Lužnicí, zhruba 10 kilometrů severozápadně od Třeboně.

Stezka měří celkem 6,5 kilometru a má celkem 15 stanovišť. S její výstavbou se začalo v roce 2001, tehdy měla 12 stanovišť a délku 5,4 kilometru. Její nevýhodou však bylo, že nevytvářela okruh a návštěvníci tak museli projít stejnou trasu tam i zpátky. Proto byla na jaře roku 2005 přebudována.

První zastavení se nachází v Lomnici nad Lužnicí v Zámecké ulici přímo u Zlaté stoky nad rybníkem Jordán. Součástí tohoto stanoviště je víceúčelový areál Farská louka, kde od jara do podzimu najdete příjemné místo k odpočinku a k občerstvení v kiosku. Jsou tu navíc pořádány i různé slavnosti, festivaly nebo taneční zábavy.

Druhé zastavení se nachází u rybníka Vydimač za starým hřbitovem a k dalším už putujete po obou březích Zlaté stoky až k rybníku Velký Lomnický. Jednotlivé informační tabule jsou zaměřené na zemědělství, myslivost či faunu a flóru Třeboňska. Součástí některých stanovišť jsou posezení, houpačky a hrazdy pro děti, na stezce najdete také vyhlídkovou věž či kryt pro pozorování vodního ptactva.

Naučná stezka Velký Lomnický - pozorovatelna

Naučná stezka Velký Lomnický je určena pěším turistům. Je přístupná celoročně. Jsou na ní i ohniště, na kterých si návštěvníci mohou opéct buřty.

autor: Filip Černý
Spustit audio