Profesor Pavel Pafko: O fungování vakcíny proti koronaviru nemám žádnou pochybnost

27. leden 2021

Známý český břišní a hrudní chirurg Pavel Pafko podstoupil jako jeden z prvních očkování proti koronaviru. „Není rozumné čekat, až se člověk eventuálně dostane do těžkého stavu, a pak zachraňovat, lepší je tomu předejít,“ říká k očkování.

„Mám pocit bezpečí. Předně ta reakce po očkování prakticky žádná nebyla a také, jak všichni víme, koronavirová infekce nemá lék, který by ji mohl vyléčit. Jedinou možností pro nás pro všechny je prevence a ta prevence je dána očkováním,“ zdůvodňuje své rozhodnutí nechat se očkovat proti nemoci covid-19 lékař Pavel Pafko.

Bezpečnost vakcíny

Odpůrce očkování chápe, upozorňuje však, že jejich názory většinou nestojí na ověřitelných faktech. „K problému očkování můžete přistoupit racionálně, nebo emocionálně. Pochybuji, že lidé, kteří s očkováním nesouhlasí nebo se ho bojí, uvažují racionálně,“ říká. „Lidé by si měli uvědomit, že první očkování v dějinách lidstva bylo už v 18. století, a to proti neštovicím, které měly smrtnost jako mor. Já jsem z generace, která zažila dětskou obrnu, a pamatuji si ochrnuté děti. Tuto nemoc vyřešilo až očkování a dnes o ní mladá generace nic neví,“ upozorňuje profesor.

Jediný argument proti očkování, který lékař považuje za rozumový, je otázka nad rychlostí, kterou byla vakcína vytvořena. „Vakcínu ale už dostalo v létě loňského roku více než 43 tisíc dobrovolníků a výsledky té vakcinace jsou známé. Nemám tedy žádnou pochybnost,“ dodává.

Úroveň českého zdravotnictví

Profesor Pavel Pafko se seznámil s fungováním zdravotnictví v Americe i v několika evropských státech. I z tohoto důvodu pochybnosti o kvalitě české péče nemá. „Organizace, které porovnávají úroveň zdravotní péče, srovnávají kvalitu péče s prostředky, které do ní tečou. A tam jsme na třetím místě mezi šestatřiceti zeměmi, které Organizace pro hospodářskou spolupráci sleduje. Kvalita se posuzuje mnoha ukazateli a českým občanům mohu zodpovědně říci, že úroveň českého zdravotnictví je velmi vysoká s ohledem na prostředky, které do systému vstupují,“ říká.

Které momenty ve vývoji medicíny považuje profesor Pavel Pafko za nejvýznamnější? Jak lékaři zvládají emoce i přítomnost smrti a jak se v chirurgii předávají praktické zkušenosti? Uslyšíte v audiozáznamu pořadu.

Spustit audio