První česká kuchařka pochází ze 16. století a má opravdu dlouhý název

3. červen 2025

Jednou z nejznámějších českých kuchařských knih je Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské, kterou napsala Magdalena Dobromila Rettigová.

Poprvé vyšla v roce 1826. Nejstarší dochovaná kuchařská kniha je ale o poznání starší. 13. února 1535 vydal staroměstský měšťan Pavel Severýn z Kapí Hory knihu s opravdu dlouhým názvem: Kuchařství, o rozličných krměch, kterak se výtečně s chutí strojiti mají. Jakožto zvěřina, ptáci a ryby a mnohá jiná krmě všelikému kuchaři a neb hospodáři. Knížka tato potřebná a užitečná. A ocet, jak se sám dělá, tam vzadu najdeš.

Z této kuchařky se dozvíme, že bohatší lidé v 16. století si pochutnávali hlavně na masech a kaších a že důležitými přísadami byla spousta koření. A když bylo potřeba ušetřit, dalo se třeba jelení maso nahradit volským.

Tuto knihu kuchařských návodů údajně zachránil před zničením Alois Jirásek ve skladišti Augustovy knihtiskárny v Litomyšli.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio