První, na co se vždy ráno podívám z okna ateliéru, je Černá věž, říkal výtvarník Václav Johanus

2. březen 2024

Ve věku 76 let zemřel 23. února 2024 Václav Johanus, českobudějovický grafik, ilustrátor a karikaturista. Výtvarník s originálním rukopisem se věnoval mimo jiné novinové ilustraci a kreslenému humoru, jeho díla vycházela v desítkách tiskovin. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor, který vznikl pro cyklus Jihočeši v roce 2015.

„Moje nejoblíbenější barva je určitě modrá. Zřejmě to souvisí s jihočeskou krajinou a rybníky,“ říkal Václav Johanus, jehož znali i lidé, kteří se o výtvarné umění příliš nezajímají. Jeho charakteristické obrázky se zvláštní poetikou totiž přes půlstoletí přinášely jihočeské noviny.

Václav Johanus maloval pro Jihočeskou pravdu a potom Deník nebo časopis Dikobraz. Dále jeho díla otiskla periodika jako Stadion, Mladý svět, Reportér, Sluníčko, Ohníček, Světová literatura nebo Učitelské noviny.

V 90. letech vybudoval rodilý a bytostný Budějčák v centru města nyní již dobře zavedenou výstavní galerii Hrozen. Václav Johanus, jehož syn David je také výtvarníkem a bratr Petr patřil k předním českým restaurátorům historického nábytku, ilustroval desítky knížek a uspořádal přes sto samostatných výstav.

Dočkal se také řady prestižních ocenění a uznání v Čechách i zahraničí. V roce 2011 při oslavách svátku 28. října obdržel z rukou českobudějovického primátora medaili Za zásluhy za výtvarné dílo a galerijní činnost.

„První, na co se ráno podívám z okna mého ateliéru, je Černá věž. A mám takový dobrý pocit, když se odněkud vracím a přejíždím hranice kraje. Cítím se jistěji!"

Celý rozhovor s výtvarníkem Václavem Johanusem si poslechněte v cyklu Jihočeši online.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související