Psí zubní ordinace

12. leden 2019

Na dobře vybavených pracovištích veterinárního lékaře nechybí ani stomatologický koutek a pes nebo  kočka se tu dočkají i obdobné péče jako člověk – odstraňováním zubního kamene počínaje přes plombování, trhání až třeba k implantátům nebo rovnátkům.

Zubní kámen, dostavby a rovnátka

To je nejčastější zákrok, ale dojde i na trhání, pokud už zub nejde zachránit. Důležité je, aby pes netrpěl bolestivostí a aby neměl problém s příjmem potravy. Méně častým zákrokem jsou dostavby – když si třeba pes ulomí zub o kámen. Dnešní veterinární lékařství už umí udělat i rovnátka, pokud je problém se skusem a rozhodně taková psí rovnátka musejí vydržet mnohem větší zátěž, než ta lidská.

Anestézie

Na rozdíl od lidí se při všech zákrocích na zubech používá u psů anestézie, například i u odstraňování zubního kamene, které se musí udělat opravdu důkladně. Většinou se používá anestézie inhalační, kdy je tubus zavedený do dýchací trubice tak, aby byla utěsněná. Má to totiž ještě jednu funkci – zabrání se tak průniku baktérií do dýchacích cest.

Implantáty

Může se stát, že pes i přes veškerou péči o nějaký zub přijde. Potravu pak musí majitel upravit tak, aby byla měkká, aby pes nemusel nic trhat. Ale například u služebních plemen se občas použije i technika implantátu. Tady totiž nejde jen o příjem potravy, ale o výkon služby a pes musí mít zuby v pořádku, aby vydržely zákus na rukávu, kdy vlastně nesou celou váhu psa.

Spustit audio