Půvabná a zastřešená. V Kynšperku nad Ohří se nad řekou klene obnovená dřevěná lávka

21. únor 2017
Česko – země neznámá

Kynšperkem nad Ohří v Karlovarském kraji protéká řeka, jak je ostatně patrné z jeho názvu. Přes Ohři se v něm klene velice zajímavá lávka. Je dřevěná a dokonce zastřešená, takže pomáhá překonat řeku pohodlně za jakéhokoli počasí.

Stěny lávky prosvětluje na každé straně 13 oken, které nabízí spoustu romantických výhledů po i proti proudu řeky. Někdo pověrčivý nemá třeba právě číslo 13 v oblibě, pravdou ale je, že lávka tu stojí zatím nejdéle od dob, kdy se tu lidé snažili nějakým způsobem překonat řeku Ohři.

V minulosti ničily chatrné dřevěné lávky časté povodně, v letech 1923 až 1924 tady proto vystavěli pevnou betonovou lávku s obloukovou konstrukcí. Tu ale vyhodili do povětří nacisté ve snaze zabránit postupu amerického vojska. Dramatická událost se odehrála 6. května 1945.

Následovala další provizorní řešení včetně dočasného přívozu. Až v 50. letech se podařilo na původních betonových pilířích, které detonace nezničila, postavit dlouhou zastřešenou dřevěnou lávku, která zdobí Kynšperk nad Ohří dodnes. Samotná dřevěná konstrukce je dlouhá 63 metrů.

Na levém břehu překonává umělý ostrov, který vznikl při výstavbě náhonů pro mlýn. Ten společně s různými továrničkami v okolí už dávno vzal čas. Ostrov, který poté dlouhá desetiletí chátral, se dočkal obnovy a dnes slouží jako park a místo k procházkám.

Po každné straně je ve stěnách 13 oken

Za první republiky bývala na břehu Ohře i plovárna. Po ní dnes v okolí není ani stopy. Zato pod lávkou jsou dodnes části odstřelené mostní konstrukce. Pravděpodobně už je nikdo lovit nebude. Pod vodou zůstávají jako němá připomínka události, kterou tato část řeky zažila.

autor: Pavel Halla
Spustit audio