Rašelinou se na Vysočině i topilo. U Velkého pařezitého rybníka je hluboká skoro pět metrů

Vzácné traviny, orchideje, ale také mravenci, kteří žili už v době ledové. To vše je možné najít na rašeliništích. Několik jich máme i na Vysočině, například kolem Velkého pařezitého rybníka. V okolí Telče jich je ale víc.

"Nacházíme se na kraji přírodní rezervace a evropsky významné lokality Doupský a Bažantka," říká Klára Bezděčková z Muzea Vysočiny, a ukazuje na promáčenou louku, která se nachází za obcí Doupě na Jihlavsku.

Rašeliniště Doupský a Bažantka

"Je to typ rašeliniště, které je sycené spodní vodou," dodává s tím, že v této oblasti ještě zbytky rašeliny jsou. Počátky tohoto rašeliniště sahají až do poslední doby ledové, a je zajímavé, že do té doby také můžeme zasadit původ vzácného mravence, který v této lokalitě žije.

Rašeliniště Doupský a Bažantka si ale neoblíbil jen mravenec rašelinný. Žije tu i vzácný čolek horský nebo bekasina otavní. A zajímavý je i výčet místní flóry. "Na bažantce si kolegové botanici cení výskytu ostřice bažinné nebo je tu krásná orchidejovitá rostlina prstnatec májový," vyjmenovává Klára Bezděčková.

Model rašeliništního mravence

Kdo chce ale vědět o rašeliništích více informací, může navštívit pobočku Muzea Vysočiny v Telči, kde je celá expozice věnovaná rašeliništím a rašelině. Na vlastní kůži tam návštěvník zjistí, jak nestabilní rašeliniště jsou. Zajímavý je model průřezu rašeliniště, k vidění jsou ale například i zvětšené modely pylových zrn a v neposlední řadě i mnohokrát zvětšený model onoho mravence z doby ledové.  Rašelinou se v minulosti na Vysočině i topilo. Sušeným rašelinným cihlám se říkalo borky.

 

Spustit audio

Související