Rekordní počet koní nebo historických traktorů nabídne letošní Země živitelka na budějovickém výstavišti

25. srpen 2021 15:06

Jedna z nejvýznamnějších českých zemědělských výstav Země živitelka začíná ve čtvrtek 26. srpna v Českých Budějovicích. Sedmačtyřicátý ročník agrosalonu přinese několik novinek, a to nejenom v programu. Návštěvníci se musí také připravit na bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru.

„Především máme dvě předvadiště. To druhé vzniklo na prostoru bývalého amfiteátru a bude tam výstava norických koní, což jsou chladnokrevní těžší koně především pro práci,“ připomíná jednu z novinek letošního agrosalonu mluvčí českobudějovického výstaviště Michaela Čeňková.

„Chtěla bych také pozvat na soutěž v rychlostním stříhání ovcí, což je úplná novinka na Zemi živitelce. Bude se stříhat ručně a mašinkou, mezi soutěžícími budou i ženy. Dále máme rekordní množství historické techniky, exponáty z ucelené řady traktorů Zetor, například je tam stroj, který se nikdy nevyráběl, existoval pouze jako zkušební prototyp, a proto je tak vzácný,“ dodává.

Čtěte také

V době pandemie koronaviru do areálu českobudějovického výstaviště nemohli návštěvníci. Řemeslníků tam ale naopak bylo hodně. Opravovali například pavilon Z. „Přínos tohoto pavilonu bude v tom, že ho budeme moci používat nejen pro výstavnictví, ale také pro koncerty, semináře i konference. Bude vybaven nejmodernější technikou. Na září máme domluvené první tři koncerty s Jihočeskou filharmonií,“ říká předseda představenstva Martin Karban.

Na výstavišti navíc vznikla nová rybářská bašta s restaurací. „Podařilo se nám také udělat novou páteřní kanalizaci a rozšířili jsme hlavní venkovní výstavní plochy,“ doplňuje Martin Karban.

Návštěvníci výstavy musí dodržovat nařízená opatření proti šíření koronaviru. Povinné jsou rozestupy jeden a půl metru a snížená kapacita pavilonů na 75 procent. „U obrovských pavilonů není problém, u menších budeme u vchodu počítat příchozí, a pokud bychom se blížili limitu, budeme regulovat vstup,“ uvádí místopředseda představenstva Zdeněk Volf.

Výstava Země živitelka potrvá na výstavišti v Českých Budějovicích do 31. srpna.

Spustit audio

Související