Rendez-vous stojí mezi Břeclaví a Valticemi. Panstvo se v něm setkávalo před honem

4. září 2015
Česko – země neznámá

Jednou z nejzajímavějších staveb jihomoravského Lednicko-valtického areálu je zámeček zvaný Rendez-vous. Vznikl podle stejného vzoru jako vítězný oblouk na pařížské Champs-Élysées. Předobrazem byly římské stavby budované na památku velkých vítězství.

Lovecký zámeček najdete v Bořím lese mezi Břeclaví a Valticemi. „Byl vystavěn jako lovecký zámeček, panstvo se v něm setkávalo před honem. Nahoře v sále, kam vede 92 schodů, čekala na účastníky snídaně a nějaký přípitek,“ popisuje průvodce Petr Ševčík.

Zámečku Rendez-vous se někdy také přezdívá Dianin chrám, protože byla stavba zasvěcena bohyni lovu Dianě. Fasáda stavby je bohatě zdobena reliéfy s výjevy z antické mytologie, řecké i římské. „Název Dianin chrám se některým lidem podstatně lépe vyslovuje a také pamatuje,“ podotýká průvodce Ševčík.

Rozhled ze střechy zámečku je turistům bohužel zapovězený

Rendez-vous byl postaven v letech 1810 až 1812 podle projektu Josefa Hardtmutha pro Jana I. Josefa z Liechtensteina.

Dnes už ke svému původnímu účelu samozřejmě neslouží. Relativně nedávno opravené interiéry jsou využívány pro různé kulturní a společenské akce, včetně svatebních obřadů. Od dubna do října je zámeček otevřený také turistům, prohlídku mohou absolvovat i v doprovodu místních průvodců.

Čtěte také

autor: hon
Spustit audio