Restauratérem na zkoušku - jednodenní restaurace na nezvyklém místě

Možná i vy rádi vaříte, pečete a kuchtíte. Třeba jste také uvažovali o tom, že byste si chtěli zkusit sestavit své vlastní menu a to pak nabídnout hostům za úplatu. Tohle nemusí být jen sen.

Stačí, když se zapojíte do akce nazvané Restaurant Day. Ta se pořádá zhruba třikrát do roka a umožní všem zájemcům otevřít restauraci na jeden den u vás doma, na ulici, u vody, na nádraží nebo ve starém skladu. Nápad je už na vás.

Není mnoho nápadů, které by se v krátké době rozšířily z jednoho místa do celého světa. Restaurant Day takovým nápadem je. Stručně řečeno – v daný den si vlastně kdokoli může vyzkoušet vaření pro veřejnost.

První na světě se konal v květnu 2011 v Helsinkách, letos už se připojily desítky míst v jednatřiceti zemích – včetně České republiky. Každý může navařit a podávat jídla i v neobvyklých místech, přináší to radost a uspokojení nejen těm, kteří jedí, ale i těm, kteří vaří.

Restaurant Day Jirkov - přípravna

Restaurant Day v Jirkově na Chomutovsku

Cibulový koláč, sýrová roláda, játrová paštika s mandlovými lupínky, boršč, bramboračka, guláš, nakládaný hermelín, utopenci, něco sladkého ke kávě. To je jen malý výběr toho, co mohli ochutnat návštěvníci premiérového Restaurant Day v Jirkově. Jen si pro to museli vyšlapat šest pater se 121 schody. Ve výšce 29 metrů se jim za to navíc nabídl výhled na celé město.

Městská věž v Jirkově

Restaurant Day Jirkov - věž

Jirkovským jejich letošní premiérová zkušenost ukázala, jak dobrá je rezervace místa předem. V městské věži bylo stále plno, s ubíhajícím časem taky řídl jídelníček a všechny tři obsluhující – tedy Marie Pařezová, Lucie Pavlovičová a Anděla Bendová – měly plné ruce práce. Bedřich Fryč, ředitel KVIZU – tedy Kulturních, vzdělávacích a informačních zařízení v Jirkově už mohl naopak jen stát s rukama založenýma, i když s prvotním impulsem přišel právě on.

Chtěl ukázat, že Jirkov má leccos zajímavého a povedlo se – někteří totiž na věž vylezli vůbec poprvé, přilákala je až vůně guláše. V průběhu dne už Bedřich Fryč jen chválil všechny, kteří se na práci podíleli – všechno to navařené se totiž taky muselo na věž vynosit a špinavé nádobí zase průběžně odnášet.

Příští šance

Naštěstí na to chválení nebyl pan Fryč sám, návštěvníci se přidávali – malý Kuba Dušek si pomlaskával nad pohárem, jaký prý ani maminka doma neumí, Zuzana a Jirka si pochvalovali kafíčko i výhled na město, paní Stanislava si to hodlá na podzim zopakovat od snídaně přes oběd až k večernímu posezení, i když to znamená ty zapeklité schody vyšlapat třikrát – ale stojí to za to.

Restaurant Day Jirkov - Lucie Pavlovičová, Anděla Bendová, Marie Pařezová

Příští Restaurant Day bude na celém světě 17. srpna 2014. Tak se zkuste zapojit i vy a dejte nám pak vědět, kdy a kde otevřete svou jednodenní restauraci.