Restaurátor Jiří Kmošek opravil starý hostinec, má v něm domov i dílnu

5. červenec 2023

Kdysi to byl zájezdní hostinec U Zlatého řetězu a později Na Babce. Stál na kraji Litomyšle a kromě výčepu a tanečního sálu nabízel pokoje na přespání a maštale pro šedesát koní.  

Více než dvěstě let starý dům Jiřího Kmoška a jeho ženu okouzlil hned při první návštěvě. Líbilo se jim jeho umístění na okraji Litomyšle, zahrada svažující se k řece Loučné, množství zachovalých historických prvků v celém domě a nakonec i jeho prostornost. Viděli, že dům je dostatečně velký na to, aby do jeho přízemí umístili restaurátorské dílny a v patře domu aby vybudovali domov pro jejich rozrůstající se rodinu.

Jiří Kmošek vystudoval Vysokou školu chemickotechnologickou v Praze a specializuje se na renovaci kovů. Některé zakázky realizuje spolu se svým bratrem Vojtěchem, který je architekt a stará se více o dřevěné části renovovaných objektů.

Většinou pracují na několika větších či menších projektech současně, některé lze přivézt do dílen, ale za některými musí vyjíždět do terénu. V tuto chvíli například renovují jednu z roubenek ve skanzenu na Veselém kopci a současně dojíždí na rekonstrukci altánu, který stojí na ostrově v Lednicko-valtickém areálu. 

Renovoval historický kolotoč na Letné

Spolu s bratrem stojí Jiří Kmošek také za renovací starého kolotoče na Letné, který po mnohaleté odstávce už zase vozí děti i dospělé na pražské Letné. 

První ozkoušely opravený kolotoč na Letné děti Jiřího Kmoška

Jde o nejstarší funkční podlahový kolotoč v Evropě, na kterém jsou koňské figuríny potažené pravou kůží a plechová autíčka. Vše je připevněné na dřevěné točně, která je poháněná elektromotorem a otáčí se za zvuku orchestrionu. Kolotoč vyrobil v roce 1892 tesař Matěj Bílek a sloužil veřejnosti až do roku 2006. V kolotoči se jezdilo na 19 koních různých velikostí potažených pravou koňskou kůží bez spojů, plněných slámou, se skleněnýma očima. Původní sedla a uzdění se dochovala pouze u čtyř koní jménem Poly, Flora, Blesk a Šemík. Další zajímavostí kolotoče jsou tři rytíři umístění u středového sloupu. Na opraveném kolotoči se mohou svézt děti i dospělí, pokud váží méně než sto kilo. Úplně prvními jezdci a řidiči na znovuotevřeném kolotoči byly na začátku loňského léta právě děti bratrů Kmoškových. 

Pracovní cesty do zahraničí

Restaurátor Jiří Kmošek při své práci ještě studuje doktorské studium na Akademii výtvarných umění ve Vídni a v rámci tohoto studia se účastní několika výzkumných projektů po Evropě a v Egyptě. Právě do Egypta jezdí intenzivně už osm let. Ovšem skloubit cestování s výchovou tří malých dětí je úkol nelehký. "Do Egypta děti neberu, ale jinak se je snažíme, aby jezdily co nejvíce s námi. Velké kladivo ještě neunesou, ale s malým už dokáží nadělat pořádnou neplechu," směje se Jiří Kmošek při popisu posledních pracovních cest. 

Zajímá Vás, do kterých zemí restaurátor Jiří Kmošek jezdí a co tam dělá? Nebo jak pokračují opravy jejich zájezdního hostince? Pusťte si zvuk:-)

Zrekonstruovaný dům Kmoškových skrývá mnoho krásných zákoutíí
autor: KSA
Spustit audio

Související