Rez hrušková, frézování komínu, otrava ze spalin plynových spotřebičů

18. leden 2014

Poradna Hobby magazínu má pro vás odpovědi na vaše telefonické dotazy a také připomínky. Pokud se chcete na něco zeptat, vytočte telefon 221 553 790.


Jak se vypořádat se rzí hruškovou?

Ten, kdo má hrušeň, se určitě setkal s jejím onemocněním, tzv. rzí hruškovou, které se může vyskytnout i v souvislosti s přítomností jalovce v její blízkosti. Komu hrušeň napadne rez hrušková – nemá plody – hrušky. O rady, jak s ní bojovat, jsme požádali uznávaného pěstitele hrušní, jabloní a slivoní Jiřího Sanitera z Frýdlantu nad Ostravicí.


Co s přečnívající cihlami do vnitřku komínu?

Co dělat, když vám přečnívají cihly do vnitřku komínového tělesa? O odpověď jsme požádali cechmistra kominíků Moravskoslezského kraje Zbygniewa Adamuse. Tyto přesahy se odstraňují tzv. frézováním. Zeptejte se vašeho kominíka, ten vám doporučí specializovanou firmu.


Dobrá rada na závěr: Nesnažte se hermeticky uzavírat koupelnu s karmou

Internetový server BOZP.info vydal zprávu, že se v České republice za rok otráví ze spalin plynových spotřebičů téměř 300 lidí. Jde hlavně o karmy v koupelnách. Zeptali jsme se kominíka se čtyřicetiletou praxí - Jaroslava Chlebovského. Poslechněte si jeho příhodu. Nesnažte se za každou cenu ušetřit za teplo i v místnostech, kde se bez čerstvého vzduchu neobejdete.

autor: Artur Kubica
Spustit audio