Rodinné květinářství Louky květ vzniklo v nadšení i z lásky ke květinám

13. únor 2024

Manželé Karol a František Hábovi hledali pro své nově zakoupené obydlí využití. Rozlehlá usedlost ve Mšeckých Žehrovicích přímo vybízela k zahradnické práci. Do nového obydlí tak přenesli původně malý květinový projekt Louky květ. Postupně tu vybudovali úspěšnou květinovou farmu.

Rodinné květinářství Louky květ musí chytit za srdce všechny, kteří mají rádi květiny a fandí odvážným mladým lidem. Jeho spolumajitelé a zároveň manželé - Karol Hábová a František Hába přitom zahradnictví nikdy nevystudovali.

František je dokonce původním povoláním programátor, přitom dnes raději jezdí s traktorem po farmě nebo využívá své manažerské schopnosti k rozvoji rodinné firmy. Fyzicky se na farmě v počátku oba velmi nadřeli, dnes už mají spolehlivé zaměstnance a věnují se spíše managementu firmy. Zahradnická práce jim ale chybí, a tak se vlastně záhonům dnes věnují spíše pro zábavu a relaxaci.

Na začátku byl malý květinový projekt jen pro radost

Maminka Karol Hábové v Říčanech organizovala farmářské trhy a jednou jí napadlo, že by bylo hezké mít i podobné trhy květinové. Ačkoliv Karol zahradnictví nikdy nezajímalo, nápad se jí líbil. Vidina množství květin jí připadala velmi lákavá. A tak začala malý květinový zkušební projekt nazvaný „Louky květ“.

Ukázalo se, že nápad měl úspěch. Zájem o řezané květiny pěstované v Čechách byl velký. Když si pak s manželem Františkem pro společný život zakoupili usedlost u Mšeckých Žehrovic, přemýšleli, jak velký pozemek využít. Malý květinový projekt „Louky květ“ se tak přestěhoval do nového sídla a velmi rychle začal rozrůstat.

Dnes Karol se smíchem dodává, že naštěstí s manželem vůbec netušili, do čeho jdou a občas květinářství budovali způsobem „pokus omyl“. Získávali ale cenné zkušenosti a nakonec se jim díky nadšení podařilo vybudovat obrovské fungující rodinné květinářství, kde navíc díky příjemnému prostředí a hezké práci nemají nouzi o dobré zaměstnance.

Květinářství, kde se můžete i něco přiučit

Hned na začátku si stanovili jasné pravidlo podnikání – každá květina, kterou budou nabízet, musí být z jejich farmy. A protože cílem bylo prodávat nejen samotné řezané květiny, ale také je uvázat do krásné kytice, velmi rychle museli začít pěstovat množství různých druhů, aby mohli celoročně uspokojit poptávku náročných klientů.

Na pozemku velikosti 14000 m2 společně postupně vybudovali 13 fóliovníků a k tomu nechali postavit i další velké profesionální vytápěné skleníky. Všude kolem jsou i venkovní záhony a louky. Pěstují tu přes 100 druhů květin, a pokud si u nich objednáte kytici, budete mít jistotu, že každá květinka vyrostla na jejich farmě.

Hábovi ale mysleli na vše. Krásně uvázanou kytici si u nich můžete i objednat, rádi vám ji doručí. Připraví na klíč i speciální květinová přání na různé akce a prodávají svá semínka květin, které na farmě pěstují. V létě dokonce můžete k Hábům přijet na samosběr květin. V květinářství Louky květ se také pravidelně organizují půldenní workshopy na okrasnou vazbu kytic, kde se také dozvíte, jak květiny sklízet i jak je udržovat, aby dlouho vydržely.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.