Rok autora univerzálního jazyka

24. září 2017

Letošní rytířka péče o památky. Kdo byl Gedalja a proč kvůli němu Židé nejedí? Nejúspěšnější umělý jazyk, připomínáme si autora esperanta.

Jižní Morava ocenila své tři rodáky titulem Rytíř péče o památky v Jihomoravském kraji. Jednou z nich je i správkyně ivančického židovského hřbitova Věra Jelínková. V posledních deseti letech se jí podařilo obdivuhodně revitalizovat zpustošenou památku, která se řadí ke třem největším židovským hřbitovům u nás.

Starý židovský hřbitov

Oslavu nového židovského roku 5778 už máme za sebou, přesně na dnešní den ovšem připadá jiný svátek. Totiž postní den na počest Gedalji ben Achikama. Kdo to byl a proč by kvůli němu měl někdo hladovět? To se dozvíte od Leo Pavláta, ředitele Židovského muzea v Praze.

Organizace UNESCO na letošek vyhlásila „Zamenhofův rok“, je to na počest polského židovského lingvisty a náboženského myslitele Ludwika Zamenhofa. Ten mimo jiné vynalezl Esperanto. Od jeho narození totiž letos uplynulo sto let. O myšlenkovém světě tohoto pozoruhodného muže budeme mluvit s českým esperantistou Petrem Chrdlem.

esperanto

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio