Roli průvodkyně si Naďa Konvalinková zkusila na Hrubém Rohozci

10. červenec 2018

Oblíbená česká herečka Naďa Konvalinková, kterou můžete znát i z rozhlasových Pochoutek, byla o víkendu hostem Hradozámeckého léta na Hrubém Rohozci. Zámek si užila v roli neobvyklé – provázela návštěvníky zámkem.

Jako průvodkyně spolu s Lucií Bidlasovou z Národního památkového ústavu absolvovala dvě prohlídky. A šlo jí to na jedničku. Dokonce si vysloužila nejen potlesk, ale i nabídku práce stálé průvodkyně. Divadlo má u Nadi Konvalinkové přeci jen ale přednost před zámky a hrady.

Naďa Konvalinková bude v neděli provádět na zámku u Turnova

Naďa Konvalinková

Netradiční prohlídku zámku se známou českou herečkou, ale i koncerty a spoustu zábavy pro celou rodinu nabídne už tuto neděli 8. července Hradozámecké léto na Hrubém Rohozci u Turnova.

Zajímavost? Obyvatelé zámku obchodovali s ledem

„Byla jsem součástí rozhlasových prohlídek, takže jisté zkušenosti už mám. A jako herečka se učím texty celý život, takže jsem si ten průvodcovský text načetla celkem rychle,“ říká Naďa Konvalinková. To nejzajímavější se dozvěděla až na samotném zámku od průvodkyně Lucie Bidlasové a zajímavostmi a znalostmi pak ohromovala návštěvníky. U nich se těšila velké oblibě a projevů přátelství a obdivu. A co samotnou herečku na zámku nejvíc zaujalo? „Třeba že současné nádvoří je vlastně prvním patrem. Že dříve to přízemí bývaly rozsáhlé sklepy a rod Des Fours se živil tím, že kšeftoval s ledem, který ve sklepích vydržel celý rok,“ uvedla herečka.

Hradozámecké léto, v jehož rámci můžete vyhrát řadu zajímavých cen, potrvá až do konce prázdnin, a tak se určitě vyplatí navštívit některou z památek Národního památkového ústavu. V Libereckém kraji se přijďte vyfotit nejen na zámek Hrubý Rohozec, ale i na Sychrov, Frýdlant, Zákupy, Lemberk a také na hrady Grabštejn, Bezděz a Trosky. O všech 98 vybraných památkách uslyšíte v prázdninových vydáních pořadu Česko – země neznámá.

V zámecké kapli

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.