Romantická osada Karba je plná roubených chalup přilepených na pískovcových skalách

11. červen 2018
Česko – země neznámá

Nedaleko zámku Zahrádky na Českolipsku na severu Čech se v údolí Robečského potoka ukrývá malá romantická osada. Pár roubených chalup postavených v těsné blízkosti pískovcových skal. Už od 19. století je osada jménem Karba oblíbeným výletním místem. V jeho druhé polovině měla ale namále, protože údolím potoka a údolím Peklo měla vést železnice.

K hospodářství náležely nejen louky a stavení, ale také místnosti vytesané do skal, které se dodnes zachovaly. Tehdy sloužily jako skladiště krmení nebo pro ustájení dobytka. Dnes je místní chalupáři využívají jako sklípky. Minimálně jedna ze zdejších skalních místností náležela k výletnímu hostinci, u kterého byla terasa „přilepená“ přímo ke skále.

Údolí před zkázou zachránila přímluva císaře

Od poloviny 19. století se začaly rodit plány takzvané Severočeské transverzálky, které počítaly se železnicí vedenou přímo údolími Karba a Peklo. Do čela boje proti zničení tohoto romantického koutu se postavil českolipský vlastivědný spolek Excursionclub.

Viadukt v údolí Robečského potoku

„Díky tomu, že ve spolku byli vlivní členové, se podařilo získat na svoji stranu císaře Františka Josefa, který tady byl právě na manévrech. Ten podpořil myšlenku, že bohatá společnost, která má veliké doly v mostecké pánvi, může postavit pro železnici viadukt - složitý a drahý most,“ upřesňuje historik českolipského muzea Ladislav Smejkal.

Železniční most přes Karbu se začal stavět v prosinci 1897 a byl hotový za pouhý rok. Most má tři části. První část vede přes Albertovo údolí, druhá přes Helenino údolí a pak následuje samotný most Karba. Trojmostí tvoří pět pískovcových mostních oblouků, vysoký kamenný pilíř v nejširším údolí a dvě příhradové konstrukce, které byly ale v roce 2013 vyměněny. Most je 209 metrů dlouhý a 24 metrů vysoký a dodnes patří k technickým unikátům.

Spustit audio