Romantika Divokého západu ožívá v moravském Suchdole nad Odrou

26. květen 2015
Česko – země neznámá

Odvážní a rychlí jezdci na koních pádí tryskem pustinou. Obratně se vyhýbají nástrahám, zejména nepřátelsky naladěným Indiánům, aby včas doručili poštu. Taková byla realita amerického Pony expressu ve druhé polovině 19. století. A hodně podobně vypadá i jeho české verze. Jen ti Indiáni při ní chybí.

Poprvé vyjela dvojice českých jezdců Pony expressu v roce 1985 z Mníšku pod Brdy, aby po štafetovém předávání poštovních zásilek skončila v moravském Suchdole nad Odrou. Zakladatelem českého Pony expresu byl místní rančer Bohumil Kašpárek. A právě jemu je věnována i expozice v suchdolském muzeu.

V roce 2006 ji na počest nedožitých osmdesátých narozenin tohoto moravského kovboje, řečeného také Hospodář, otevřeli jeho přátelé a milovníci westernu. Představuje nejen dění na jeho ranči Zlámaná podkova, ale i počátky a současnost československého Pony expressu.

Jezdecká brašna - tzv. mochila

Pro tuto - pro nás netradiční koňskou disciplínu - nadchl Bohumila Kašpárka jeho pražský kamarád, Jindra Bílek. Ten navštívil Ameriku a nápad, že by si mohli zavést koňskou poštu i u nás, mu nedal spát.

Původně romantický nápad několika málo nadšenců se ale nakonec nečekaně rozrostl v celoevropskou záležitost. Postupně se přidávaly okolní státy a letos jezdci ve žlutých košilích a červených šátcích vyrážejí se svými zásilkami z Košic a po pěti dnech a nocích končí jejich štafeta až v Holandsku. Jezdí se ve dvojicích, každý jezdec urazí předem vytýčenou trasu o délce přibližně 20 kilometrů.

Expozice Pony expressu v muzeu v Suchdole nad Odrou

A pokud byste si chtěli nechat poslat koňskou poštou nějakou zásilku, stačí zajet v sobotu 15. srpna 2015 od 12 hodin do Sokoláku v Suchdolu nad Odrou. Pošťák ji přijme, opatří známkou a jezdci se o pár dnů později postarají o její doručení na nejbližší poštovní úřad.

Více informací o českém Pony expressu či o jeho expozici v Muzeu městyse Suchdol nad Odrou najdete na webových stránkách western-klubos.webnode.cz.

Spustit audio