Romantika pro chodce i běžce. Trasa nad Turnovem končí vyhlídkou Hlavatice

9. červen 2016
Česko – země neznámá

Na severu Čech, asi dva kilometry nad městem Turnov, na samém konci Hruboskalského hřebene stojí osamocená pískovcová skála jako stvořená pro vyhlídku. Proto si z ní už na konci 19. století turisté udělali rozhlednu s původně dřevěným schodištěm. Skalní vyhlídka Hlavatice nabízí pohled na Turnov, Ještěd i daleký Bezděz.

Není divu, že romantické místo, které je ideálním výchozím bodem pro další turistické putování, si oblíbili nejenom výletníci z Čech, ale i z Moravy. Hlavatice je oblíbeným cílem turistky Jaroslavy Králové ze severní Moravy. „Je to romantika, krásný měkký povrch jak pro běžce, tak pro chodce, ideální je to tady i na procházku se psy, ti se tady vyběhají a všichni jsme spokojení,“ říká s úsměvem.

Výstup na víc jak sto let starou skalní vyhlídku není nijak náročný, trasa z Turnova měří asi dva kilometry. „Převážnou část cesty jdete do kopce, v první části mezi rodinnými domy a chatkami a pak už přírodou, po červené turistické značce až na skalní vyhlídku,“ popisuje Jaroslava Králová, kudy na Hlavatici.

Turisté si skalní vyhlídku Hlavatici oblíbili už na konci 19. století. „V té době tady byly dřevěné schody. Roku 1894 tady provedli terénní úpravy a vyhlídku vyzdili,“ popisuje Jaroslava Králová historii skalní vyhlídky a pokračuje: „V roce 1909 dřevěné schody nahradily první železné schody a vyhlídka nahoře na skále byla rozšířena.“

Cesta na skalní vyhlídku Hlavatici končí točitým ocelovým schodištěm

Na vrcholku skály vás okouzlí krásný rozhled. „Je vidět do širokého dalekého okolí, na obzoru se rozkládají nejbližší vrcholky,“ říká paní Jaroslava a dodává: „Je nádherně vidět Ještěd, Javorník, Ralsko a tamhle vzadu dokonce i Bezděz.“

Součástí víc než sto let staré skalní vyhlídky je i kiosek, malý dřevěný stánek s občerstvením, který na místě stojí už od roku 1924.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio