Rosení oken můžete ovlivnit správnou montáží i větráním

12. listopad 2020

Rosení oken v zimě je nepříjemné. Většina z nás si myslí, že je to okny, ale není to tak úplně pravda. Jak v zimě správně větrat a jak si nechat okna správně namontovat poradil Jiřímu Šobrovi Tomáš Voves, regionální ředitel českého výrobce oken a dveří Vekra z Plzně.

Rosení oken je samozřejmě nepříjemný a nežádoucí jev, se kterým má zkušenosti mnoho lidí. „Z fyzikálního hlediska jde o to, že okno je nejstudenější plochou v bytě, a na té se sráží přebytečná vlhkost v interiéru. Velmi jednoduchý příměr – když si vyndám z lednice sklenici piva, za chvíli jí mám krásně orosenou, stejně to funguje s okny. Pokud je interiérová okenní tabule chladná a vlhkost v pokoji příliš vysoká, pak se sráží její kapičky na oknech – a nejvíce tam, kde je okno nejstudenější, tedy v dolní části, kde je zasklení uloženo v okenním profilu,“ říká Tomáš Voves.

Problém s vlhkostí je komplexní

Pokud máte okna osazena izolačními trojskly (jsou tam tedy 3 skleněné tabule) je povrchová teplota té vnitřní tabule v zásadě vždy dost vysoká a taková okna se většinou nerosí. Ale problém s vlhkostí je mnohem komplexnější. Protože pokud se nám vlhkost sráží na okně, máme v zásadě docela štěstí, sklo se otře, vyvětrá se a je zase dobře, ale vlhkost se může srážet na chladných stěnách zejména za nábytkem, typicky pokud máme pohovku příliš blízko postavenou u nezateplené ochlazované stěny, ale i v připojovací spáře kolem okna, a to bývá problém mnohem větší.

V takových místech totiž vlhkost vůbec nezaznamenáme a všimneme si většinou až jejího důsledku – plísně. No a pak nastoupí chlorové přípravky na ničení plísní, které ovšem neřeší příčinu. Příčinou toho, proč se okna rosí a proč se nám na stěnách tvoří plíseň, je právě přebytečná vlhkost v interiéru.

Co se děje v bytě s vyměněnými okny?

„Nová okna dokonale utěsní byt, a to je jejich přirozená vlastnost a požadavky norem přímo vedou k tomu, aby okna co nejvíce izolovala. Ale když máte v bytě stará okna, kterými táhne, respektive která netěsní tak dobře, tak přebytečná vlhkost sama netěsnostmi uniká. Máte tak zajištěn odvod přebytečné vlhkosti, aniž byste to museli řešit. Proto se po výměně oken s nimi musíte nejprve sžít,“ uvádí Voves.

Rosení oken se často objevuje ráno v ložnici

Sžít se s okny znamená naučit se správně větrat a topit na správnou teplotu. „Největší problém je, pokud po si po výměně oken myslíte, že nebudete větrat a topit a bude teplo. K tomu pomůže sledování teploty a relativní vlhkosti. Digitální vlhkoměr s teploměrem stojí pár korun, ale udělá velkou službu. Pamatujte si, že při teplotě kolem 20 °C by relativní vlhkost neměla překročit 50 %. Pokud se tak stane, je potřeba větrat nebo používat odsavače par. Samozřejmě největší problém je v zimě, kdy tolik nevětráme,“ dodává.

Naučte se větrat

K rosení jsou náchylná okna zejména tam, kde jsou její velké zdroje vlhkosti tj. kuchyň, koupelna, pokoje s velkým množstvím květin, akváriem. V bytě byste rozhodně neměli sušit prádlo atd. Nejhůře jsou na tom studené nevětrané místnosti. Typický problém je ale třeba ráno v ložnici. Za noc při klidném spánku nadýchá dospělý člověk 1 až 1,5 litru vlhkosti a ta se sráží v dolní části oken oknech zejména pod zataženými žaluziemi. Čili naučit se ranní rituál – zejména v zimě – roztemnit, otevřít na pár minut dokořán, proužek kondenzátu nebo okno otřít papírovou utěrkou a vyhodit do uzavřeného koše, aby se tekutina neodpařovala.

„Pamatujte si, že v zimě nikdy nevětrejte na ventilaci. Princip je totiž ten, že při intenzivním, ale krátkém tedy několikaminutovém větrání se vymění vzduch, unikne vlhkost, ale nestihnou se prochladit stěny a nábytek. Po zavření okna se pokojová teplota rychle vrátí na příjemné hodnoty. To je cesta k maximální úspoře za teplo. Je to stejné, jako byste neměli nechat byt hodně ochladit, protože vytopení pak stojí mnohem více, než udržování určité teploty. Ventilace je tak vhodná výhradně pokud je venku teplo, tedy v létě.“ říká Tomáš Voves.

Pozor na mikroventilaci a montáž

Mikroventilace může sloužit pro zesílení účinku odsavače par, kdy dochází k nasávání čerstvého vzduchu do místnosti, ale jinak je to vlastně na nic. Navíc lidé někdy zapomínají, že když nechají okna na mikroventilaci, tak mají vlastně otevřený byt. Do okna stačí trochu více strčit a otevře se. Při šetření pojišťoven ve vyloupených bytech zajímá pojišťovny poloha kování zavírání oken. Pokud jsou na mikroventilaci, jsou považována za otevřená. Tím pádem pojišťovna neuznává vloupání do bytu a krádež.

Tvorbě plísní může předejít i správná montáž a ošetření připojovací spáry, které zamezí vzniku tepelných mostů kolem okna, tedy míst, která se prochlazují a kde se vlhkost může srážet. Nestačí tak prostor kolem okna jen vypěnit izolační pěnou, jak to někdy můžeme vidět kolem oken, ale tato pěna musí být chráněna speciálními difuzními foliemi, které brání průniku vlhkosti skrz spáru a degradaci izolační pěny. Parotěsná páska zabraňuje vlhkosti dostat se do připojovací spáry z interierové strany. Paropropustná páska vypuzuje vlhkost z připojovací spáry ven. Tedy ze samotného zdiva.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.