Rotschildův zámeček ve Vítkovicích je směsicí stylů a slohů různých období

15. leden 2015
Česko – země neznámá

Nebýt uhlí a rozvoje těžkého průmyslu v Ostravě, pravděpodobně by dnes nestál v městské části Vítkovice, přímo mezi továrními provozy a halami, empírový zámeček.

Právě s úspěšným rozšiřováním výroby si jej nechal v roce 1848 postavit majitel vítkovických železáren Salomon Mayer Rotschild. Zámek sloužil jednak jako reprezentativní budova správy železáren, jednak i jako byt továrníka.

Samotná dvoupodlažní budova zámku stojí dodnes na stejném obdélníkovém půdorysu o stranách 41,5 krát 21 metrů. Nachází se u křižovatky ulic Výstavní a Ruská, kde vytváří zajímavý kontrast vůči industriální architektuře a je díky tomu skutečně nepřehlédnutelný.

V průběhu let se zámecký areál a jeho okolí zcela proměnily. Původně zámek obklopovala rozsáhlá a pečlivě udržovaná zahrada. K hospodářskému zázemí zámku patřily stáje, chlévy, zelinářská zahrada a další provozní budovy. Dnes už jich stojí jen pár a například bývalé stáje slouží jako malé muzeum.

Rothschildův zámeček s částí zahrady a jezírkem - rok 1918

Zámek samotný procházel během historie nejrůznějšími úpravami exteriéru, ale především interiéru. Dnešní podobu získal díky kompletní rekonstrukci, která proběhla před pěti lety. Ta zámek zachránila a zchátralé památce navrátila její lesk.

Jednotlivé zámecké salóny připomínají svým zařízením, nábytkem, uměleckými díly i doplňky různé historické éry. Najdeme tu tak například salónek ve stylu empíru, v bruselském stylu nebo i ve stylu socialistického realismu.

Salónek ve stylu socialistického realismu - současnost

V současné době je zámek otevřen pro veřejnost hlavně během koncertů, workshopů nebo seminářů. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout pozoruhodnou sbírku obrazů, které bohatě zdobí zdi zámku, nebo také umělecké smalty, které vznikly během několika ročníků sympozia Smalt Art Vítkovice.

autor: čan
Spustit audio