Rovných 120 let od založení prvního lyžařského svazu na světě - Svazu lyžařů v Království českém

21. listopad 2023 08:23

Na den přesně před 120 lety byl v roce 1903 v Jablonci nad Jizerou založen Svaz českých lyžařů. A byl to také vůbec první národní lyžařský svaz na světě. Zakládajícími členy byl Český Ski klub Praha, Český Ski klub Vysoké nad Jizerou a Český Krkonošský spolek Ski Jilemnice.

Čtěte také

První v českých zemích byl ustaven Český Krkonošský spolek Ski Jilemnice. Potvrzuje to historik Jan Luštinec. „Ano, v roce 1892 se tu objevily první lyže a už v dubnu roku 1895 je založen tento spolek. První spolek Zemí koruny české a jeden z prvních mimoskandinávských, tedy zároveň na celém světě. Takže počin to byl veliký.“

„A pro nás je velmi potěšitelné, že ten spolek vytrval až do současné doby. A ta stará tradice je stále živá, usmívá se Jan Luštinec.

A mezitím v Praze Josef Rössler-Ořovský povýšil tamní Lyžecký kroužek rovněž na spolek se stanovami. „A tyto dva spolky věděly, že pokud chtějí utvořit svaz, tak musí mít alespoň tři subjekty do hry.

Čtěte také

Takže se do toho vložili i Vysočtí. Učitelé Jan Mečíř a Josef Ďoubalík, Oldřich Ďoubalík, městský tajemník, Karel Brož likérník a Josef Voborník páter, ustavili třetí klub lyžařský v Českých zemích ve Vysokém nad Jizerou.

A Jiří Ďoubalík je, jak by se řeklo postaru, starostou vysockého ski klubu. „Jsem vnuk Josefa Ďoubalíka. Ti mí předkové, bratři Ďoubalíkové, stáli i u zrodu prvního národního lyžařského svazu na světě. Svazu lyžařů v Království českém.

To bylo slavné datum 21. listopadu roku 1903. „V hostinci V ráji v Jablonci nad Jizerou je založen tento slavný svaz, který pak hrál velmi důležitou roli nejen u nás, ale také na evropském kontinentu. Z jeho středu přišel požadavek, aby týden Zimních her ve francouzském Chamonix byl přeměněn v první Zimní olympiádu.

Čtěte také

„Takže vidíme, že náš vliv tady na tomto sportovním poli byl opravdu mimořádný, říká Jan Luštinec.

Nicméně první lyže přišly do Čech z Kristiánie. Norové byli pro nás i učitelé v jejich norské lyžařské škole. A údajně nám také závidí onen první lyžařský svaz na světě.

Co na to někdejší norský vyslanec v České republice Jens Eikoos? „Ano, ale naše vztahy to nijak nenarušuje. A doufám, že budou čím dál lepší.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související