Rozhledna Černá Studnice má v zimě své kouzlo, dolů můžete na saních

18. leden 2019

Jizerské hory nabízejí řadu zajímavých míst a tipů k výletům. Když chcete těchto míst vidět hned několik najednou, je nejlepší vystoupat na některou z četných rozhleden. Třeba na Černou Studnici nad Smržovkou.

VIDEO: Sáňkařská dráha ve Smržovce – zimní hit! Sáně vám půjčí, nahoru vás může vyvézt taxi

Vlastní sáně mít nepotřebujete ve Smržovce vám je půjčí hned na dvou místech. Za půjčení zaplatíte 150 korun na den

Z Černé Studnice do Smržovky vede téměř čtyřkilometrová volně přístupná přírodní sáňkařská dráha, kde si můžete připomenout dětské zážitky nebo je dopřát svým ratolestem.

Rozhledna je přístupná denně od 10 do 22 hodin. Když na kopec a na rozhlednu půjdete po svých, za odměnu si dolů můžete sjet na saních. Ty vám za poplatek 150 korun na den vypůjčí přímo na rozhledně, a tak se můžete vypravit na přírodní sáňkařskou dráhu, která začíná kousek od Černé Studnice.

Kamennou rozhlednu Černá Studnice  vyprojektoval architekt Robert Hemmrich z žulového kamene, aby dlouhodobě odolávala drsným jizerskohorským povětrnostním podmínkám.

Komentář Jaroslava Hořeního: Rozhledna na Černé Studnici mě provází snad celým životem a bude jen málo roků, kdy jsem tam alespoň jednou nebyl. Je nádherná v každém ročním období. Pamatuji i fungující původní turistickou chatu a velkolepé akce tam (včetně maturitního večírku J). A také její chátrání a uzavření. Proto zpráva o tom, že jí už není záchrany, mě zamrzela. Ale teď už se nedá dělat nic jiného, než doufat, že nový objekt nebude pěstí na oko a že společenský život na Černé Studnici se zase pořádně rozjede. Už teď stojí za návštěvu nejen kvůli výhledům včetně těch večerních.

Hádky kvůli Ještědu?

Černá Studnice byla pro Jablonec to, co pro Liberec Ještěd. Ústředí Německého horského spolku pro Ještědské a jizerské hory si ale všímalo víc Ještědu, Jablonečtí se trhli a založili vlastní spolek. Ten vyhlásil veřejnou soutěž na návrh souboru staveb na Černé Studnici. Ze soutěže vzešel vítězně právě projekt jabloneckého architekta Roberta Hemmricha, který rozhledně vtiskl podobu neohrožené strážní věže Jizerských hor.

Černá Studnice, rozcestník

Zrod rozhledny popisuje Jan Nouza v brožuře O historii a osudech rozhleden v Jizerských horách a okolí. Majitel panství hrabě Desfours nakonec přistoupil na výměnu stavební parcely za dva jiné pozemky, které spolek pro tento účel zakoupil. Práce zahájil stavitel Corazza v létě roku 1904 a 14. 8. 1905 již bylo dílo zahrnující chatu a 26 m vysokou rozhlednu hotovo a předáno veřejnosti. Slavnosti se zúčastnilo asi 6000 lidí z blízka i z daleka, včetně delegací různých spolků od turistických až po pěvecké. Všichni obdivovali zejména mohutnou rozhlednu, na jejíž 160 cm silné zdi byly použity žulové kvádry až 3 tuny těžké.

Zájem o rozhlednu byl tak velký, že přilehlá turistická chata musela být v následujících letech postupně rozšířena až na kapacitu 800 lidí. V době druhé světové války začíná úpadek areálu. Usídlila se tam německá branná moc, zásah při bombardování se naštěstí obešel bz výbuchu ale po znárodnění začalo mizet vybavení interiéru i oblíbené atrakce. Chata nakonec zchátrala totálně.

Sbohem staré turistické chatě

„Statický posudek už nedovolí jakoukoliv rekonstrukci, takže se bude chata na jaře 2019 bourat a na jejím místě postavíme tematickou stodolu na pořádání akcí, koncertů a svateb,“ uvedl jeden z provozovatelů Petr Pavelek. Už nyní kromě rozhledny mohou návštěvníci navštívit restauraci a vyrazit na přírodní sáňkařskou dráhu vedoucí na Smržovku. Na jaře bude k dispozici ještě ekopark a mini zoo.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka