Rozhledna Krásno ve Slavkovském lese na Sokolovsku připomíná bájnou Babylonskou věž

24. září 2018
Česko – země neznámá

Nedaleko obce Krásno na Sokolovsku na západě Čech se na krásenském vrchu tyčí kamenná rozhledna. Přestože je poměrně mladá, působí jako z dávných dob. A to byl také záměr jejího autora, který ji ve třicátých letech minulého století postavil po vzoru slavné babylonské věže.

„Teda, to je něco!“ zaslechnete, až se budete blížit k rozhledně na krásenském vrchu, z úst nadšených turistů kolem vás. A podívaná je to opravdu nevšední. Kamenná rozhledna má totiž schodiště po obvodu stoupající stále výš a výš až na vrcholovou plošinu. Vypadá tak jako nějaký hlemýžď nebo závit, který obepíná válcovou středovou věž. Vše je postaveno z místního kamene. Rozhledna je volně přístupná, takže hurá vzhůru.

Autor věže pro ni nemohl vybrat lepší místo. Krásenský vrch ve výšce 777 metrů nad mořem nabízí neuvěřitelný výhled. Kolem dokola jsou totiž hory. Na jedné straně Krušné hory včetně jejich nejvyššího vrcholu Klínovce. Na druhé straně můžete vidět vrcholy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les v čele se dvěma nejvyššími body – Lesným a Lysinou.

Rozhledna je pro zájemce přístupná po celý rok. A dostane se na ni téměř každý. Téměř proto, že někomu může vadit poměrně nízké kamenné zábradlí a prudké stoupání po schodech. Až se z toho jednomu zamotá hlava. A kolik vede na vrchol věže schodů? Přesně 120. Odměnou vám bude opravdu úchvatný výhled. A až sestoupíte zpátky na zem, můžete se občerstvit v přilehlém dřevěném altánku.

A když už si naplánujete výlet na Krásenskou rozhlednu, doporučujeme ještě jednu zajímavou technickou památku v okolí jen pár kroků od kamenné věže. Jmenuje se Dlouhá stoka. Jde o středověký plavební kanál, který zásoboval vodou nedaleké cínové doly. A o pár kilometrů dál je ještě jedna zajímavá památka. Národní technická památka Důl Jeroným.

autor: Pavel Halla
Spustit audio