Rozhledna Rozálka nad Žamberkem oslaví letos už 85 let své existence

8. září 2017
Česko – země neznámá

Jmenuje se Tyršova rozhledna, ale dnes jí nikdo neřekne jinak než Rozálka nebo Rozárka. Kousek od ní stojí totiž na původně strážním vrchu u Žamberku v Pardubickém kraji barokní kaple, která nese jméno této světice. Obě se tyčí v parku na vrchu na okraji města.

Dříve se mu říkalo Wachtberg, tedy Strážní vrch, kde v minulosti stávali strážci, kteří hlídali město před případným rozšířením požáru. Krásného výhledu na Žamberk a široké okolí pak využili o několik staletí později milovníci turismu a v roce 1932 tam postavili rozhlednu. Nazvali ji Tyršova. Inspirací pro její stavbu byla starší rozhledna Hýlačka u jihočeského Tábora. I ta má podobu husitské hlásky.

Kdybyste ale dnes hledali v Žamberku Tyršovu rozhlednu, možná se na ni nedoptáte. Místní ji totiž znají jako Rozálku nebo Rozárku. Přejmenovali ji tak kvůli nedaleké barokní kapli sv. Rozálie. Ta se ale původně jmenovala také jinak – Svatomartinská.

Nahoru nebo dolů

Říká se, že její pojmenování se změnilo kvůli tomu, že město chtělo pořádat u kapličky poutě. Jenomže v době, kdy Martin přijíždí na bílém koni, tedy na svátek svatého Martina, bylo už na pouť příliš chladno. Kromě Martina byla ale kaplička zasvěcena i dalším čtyřem patronům moru. Mezi nimi i svaté Rozálii, která má svátek začátkem září. Řešení se tedy přímo nabízelo. Poutě se začátkem září u obou Rozálek v Žamberku konají dodnes.

Tyršova rozhledna, neboli Rozálka, se tyčí na okraji Žamberku nedaleko městského muzea ve výšce 468 metrů nad mořem. Měří dvacet metrů a má dvě vyhlídkové plošiny. Jednu ve výšce 16 metrů a druhou ve špičce věže těsně pod vrcholem. Vidět z nich, kromě města a okolních vesnic, můžete také Orlické hory nebo i Krkonoše. Musíte si ale otevřít okna. Rozhledna je totiž uzavřená, tedy postavená jako věž, právě jen s vyhlídkovými okny.

Díky tomu mohou ovšem její prostory sloužit třeba také jako minigalerie, anebo jako místo k pořádání slavností. Třeba svateb. A další sláva čeká žambereckou rozhlednu už za chvíli. V říjnu totiž oslaví 85 let od svého založení. A i kdyby se někomu nechtělo vystoupat všech 76 schodů, nevadí, jen samotný park, který ji i kapli obklopuje, je příjemným místem k výletu, procházkám i relaxaci.

autor: RUS
Spustit audio