Rozhledna Vokurka v Heřmanicích na Liberecku nestojí nakřivo. Je to jen optický klam

25. červen 2014
Česko – země neznámá

Snad největší koncentrací rozhleden na svém území se mohou pyšnit Jizerské hory, ale i severní Čechy obecně. Region Frýdlantska nevyjímaje. Asi třiadvacet kilometrů od Liberce, u obce Heřmanice vyrostla v roce 2012 rozhledna nová, která je zajímavá hned z několika důvodů. Tím prvním je určitě fakt, že když k ní přicházíte, máte pocit, že ji postavili nakřivo. Není to ale pravda. Matou vás vaše vlastní oči.

„Oslovili jsme firmu, že chceme rozhlednu přeměřit, jestli stojí rovně, jestli se nenaklání. Ono to tak totiž vypadá. Měřili jsme to starými klasickými způsoby i moderními lasery a rozhledna je podle nich úplně rovná. Je to optický klam, který vytváří okolí a přilehlé stromy,“ řekl starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný, který se o výstavbu vyhlídkové věže také zasadil. Na stavbu přibližně pětadvacet metrů vysoké rozhledny, která svým zakulaceným tvarem opravdu připomíná okurku, bylo použito 30 kubíků modřínového dřeva, 800 šroubů a 12 000 vrutů.

Že v Libereckém kraji vyroste nová rozhledna, si vzali do hlavy Jan Mach a Jan Vondrák, mladí architekti a absolventi liberecké Technické univerzity z ateliéru Mjölk. Vymysleli projekt původně prohnutého tvaru se zakulacenou špičkou a oslovili několik starostů severočeských obcí. Hned druhý oslovený, Vladimír Stříbrný, se nakonec stal se svojí obcí Heřmanice na Frýdlantsku „vítězem“.

Rozhledna Vokurka - jdeme nahoru

Zpočátku stavbu nové rozhledny tajili. Kvůli dřevu

Není bez zajímavosti, že stavbu rozhledny její tvůrci zpočátku tajili. Kvůli velkému množství kvalitního modřínového dřeva, které bylo na rozhlednu potřeba, a případným „nenechavcům“. Jenomže tajit stavbu rozhledny nejde dlouho. „Samozřejmě, když jsme začali stavět lešení, tak to bylo vidět z okolních komunikací, a tak jsme pak stavbu hlídali pomocí fotopastí,“ komentuje starosta Stříbrný začátky výstavby heřmanické vyhlídkové věže.

Když se na Vokurku u Heřmanic vydáte, čeká vás 99 schodů při cestě nahoru a o jeden schod méně při cestě dolů. Při návštěvě určitě oceníte i dvojité točité schodiště uprostřed rozhledny, které vás nenechá potkávat se s turisty, kteří jdou v protisměru. Tedy alespoň pokud do rozhledny vejdete správným vchodem.

Rozhledna Vokurka - výhled

Vyhlídky vás na rozhledně čekají hned dvě. A samozřejmostí – tedy v případě příznivého počasí – bude i úžasný výhled do okolí. Na louky a lesy Frýdlantska, Lužické hory, Jizerské hory s jejich nejvyšší horou Smrkem i do Polska na hnědouhelný důl a třetí největší polskou elektrárnu Turów.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio