Rozmarýn třikrát jinak: krusta, pstruh i víno
Tématem pondělních Babských rad byl rozmarýn, pojďte si připomenout, jak ho nápaditě využít v kuchyni.
- Snítky rozmarýnu svažte k sobě a použijte je coby mašlovačku na ochucení masa před grilováním.
- Rozmarýn je výborný na ochucení hrubozrnné soli, dá se naložit do oleje a octa.
- Osvěžující je limonáda z čerstvého rozmarýnu s přidáním meruněk, malin nebo okurky.
- Rozmarýnem můžete ochutit lečo, polévku z rajčat nebo pokrmy z lilků. Výborně chutná také s olivami.
Vyzkoušejte tři jednoduché recepty, kde rozmarýn využijete.
Krustička s rozmarýnem
Plátky krůtího, vepřového nebo kuřecího masa obalte v mouce, vajíčku a směsi strouhanky z parmazánu, rozmarýnu a rozmixovaných vlašských ořechů. Smažte pomalu nejlépe na přepuštěném másle.
Pstruh s rozmarýnem
Dvě snítky rozmarýnu zasuňte do pstruha, přidejte plátek citronu, dva stroužky česneku. Zevnitř i zvenčí osolte, uvnitř i lehce opepřete. Pstruha pečte v troubě nebo grilujte.
Rozmarýnové víno
- 1 l bílého vína
- 80 g rozmarýnu
Smíchejte a v dobře uzavřené lahvi nechte 14 dní macerovat. Poté sceďte a užívejte 3x denně 100 ml. Rozmarýnové víno pomáhá na zklidnění organismu.
Na závěr jedna rada, která nepatří do kuchyně, ale do šatníku. Voňavý rozmarýn je také výborný k použití do voňavých pytlíčků, které vám provoní skříň i ochrání oblečení před moly.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.