Rozvod nebo rozchod nastavuje zrcadlo. Je dobré si říci, neselhal jsem já, ale partnerství dvou lidí

23. červen 2023

Osobní koučka Petra Volenec Němečková v naší radioporadně na téma: jak se vyrovnat s rozvodem, jak se vypořádat s novou situací, která nastane v době, kdy se rozvod odehrává. Téma velmi obšírné, záleží na mnoha okolnostech, co rozvodu předcházelo, jakého máme partnera či partnerku.

Co se míry psychické zátěže, dá se vůbec takový rozvod k něčemu přirovnat?
Rozvod je v pomyslném měřítku velmi vysoce negativně hodnocená záležitost. Tuším, že se uvádí, že to je hned po úmrtí blízké osoby druhá nejvíce negativní zkušenost. Tedy opravdu to nesmíme bagatelizovat a je zapotřebí se tomu věnovat.

Čtěte také

Když se řekne rozvod a jsou v tom děti, tak hned vyvstane veliká obava.
Protože když se řekne slovo rozvod nebo rozchod, tak už to má těžkou energii. I pro dítě je to situace, kdy se učí, jak se zachovat. Zkusme jí nedávat pozitivní ani především tedy záporný náboj. A děti v podstatě jen okoukávají to, jak se my dospěláci s tím vyrovnáváme. Tudíž je hrozně důležitý jim předat informaci, když taková situace nastane, že se s tím dokážu poprat.

Já na sobě pracuji, přiznám se, že to bolí. Přiznám klidně i tu chvíli, kdy na toho druhého nadávám, ovšem pak se případně omluvím. Taková je přirozenost a když si ji děti nakoukají, tak je to pro ně potom mnohem účelnější, než když jim něco říkáme a vysvětlujeme.

V podstatě tedy nedělat z toho zbytečnou tragédii, ale vzít to tak, že je to nějaká životní etapa a nechat projít i děti společně s námi tímto obdobím a změnou.
Přesně tak. Asi je zbytečné vysvětlovat podrobnosti, ale nechat děti vystavit i tomu, že je maminka smutná a pláče. Zároveň říct, za to dítě nemůže, ale teď je prostě období, kdy jsem smutná.

Je na nás, jestli se rozhodneme trápit nebo netrápit. Tam funguje otázka, která zní: stala se mi tato situace, nebo se stala pro mě?
Petra Volenec Němečková, osobní koučka

Ukončení vztahu je stresová záležitost, takže asi zakazovat si pocity smutku nebo nějaké křivdy, by bylo asi špatně. Ale zase dát prostor emocím, aby nás zcela ovládly, to asi také není řešení. Jak tedy s emocemi pracovat?
V každé takové situaci dochází k určitým stadiím. Nejdříve je to nějaký šok, popírání faktů, pak prožití některých emocí, které jsou u každého rozdílné. A potom následuje přijetí a smíření se s tím. Pokud si přiznáme ve vší zranitelnosti a prožijeme naplno všechny tyto fáze, tak to může odeznít.

Čtěte také

Horší je, když si je zakazujeme a pak se třeba uzavřeme ostatnímu světu, uzavře se naše srdíčko. Je důležitá fáze říci si, aha, přiznávám si, že to bolí. Cítím se ukřivděná, ale nemohla bych už teď prožívat více radosti? S tím souvisí i to, jestli se rozhodneme trápit nebo netrápit. A tam velmi funguje otázka, která zní: stala se mi tato situace, nebo se stala pro mě?

A v tom už je slyšet ten základní princip, jestli chci být stále ta utrápená, ta, která trpí, v roli trpitelky, nebo se s tou situací naopak vyrovnám. Jakým přínosem mi to může být a jakou novou životní etapu to teď může pro mě odstartovat.

Je rozdíl, jak se s rozchodem vyrovnávají muži a ženy?
Je pravda, že ženy si dovolují být více zranitelné a projít si i tím pocitem smutku a pláče. U mužů to jde více do ega, oni často zůstávají v nějaké ne úplně vyřešeném stadiu. A pak se může stát, že jim může to vypořádání se s novu situací mnohem delší dobu. Řádově klidně i roky.

Čtěte také

Rozvod nebo rozchod je vždy situace, která nám nastavuje perfektní zrcadlo v tom, jak to máme v sobě nastavené. A pokud jsme zvyklí přijímat zodpovědnost za ostatní, tak samozřejmě budeme vinit sami sebe. Pokud jsme zvyklí házet zodpovědnost na ostatní, budeme obviňovat ty druhé.

Každopádně, ať už to máme jakkoliv, vezměme to jako příležitost nastavit si vlastní hranice a hodnoty. Podívat se na to, jak budu fungovat dál. A co se týče toho selhání, je zajímavé zamyšlení nad tím, co vlastně selhalo. Je dobré si říci, neselhal jsem já, ale naše partnerství, a to je něco jiného. Partnerství, to je o dvou lidech.

Celou radioporadnu s osobní koučkou Petrou Volenec Němečkovou o problematice rozvodu a rozchodu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.