Rukola se hodí do salátů i na ozdobu jídel. Konzumujte ji s vitamínem C, doporučují Babské rady
První zmínky o rukole se objevují už ve spisech z 1. století našeho letopočtu ze starověkého Říma. Římané věřili, že funguje jako afrodiziakum. Po staletí se jednalo o oblíbenou ingredienci ve středomořských kuchyních.
Je výborná k dekorování jídla, používá se do salátů a pokrmů z těstovin. Své místo má v tradičním italském pestu. Mírně štiplavou chuť dodávají rukole hořčičné oleje, právě to prozrazuje její příbuznost s košťálovou zeleninou.
V rukole se mohou koncentrovat dusičnany, proto je dobré ji konzumovat zároveň s vitaminem C (například ve formě dresinku s citronovou šťávou). Rukolu byste před kuchyňskou přípravou měli důkladně umýt pod tekoucí vodou. Při nákupu dbejte na to, aby listy rukoly byly tmavě zelené. Rukolu byste měli konzumovat pokud možno co nejčerstvější. Když ji zabalíte do mírně navlhčené papírové utěrky, vydrží v zásuvce na zeleninu v chladničce až dva dny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.