Růže jako královna zahrad. Za trochu péče se umí královsky odměnit

31. červenec 2021

Pro výsadbu růží je nutné zvolit dobře osluněné místo s kvalitní zeminou. Není na škodu ještě před výsadbou zeminu obohatit kvalitním kompostem.

Zásadní pravidlo je, že růže sázíme hlouběji, než byly pěstované ve školce, místo očka by mělo být těsně na úrovni půdy. Na zimu je pak třeba toto choulostivé místo přihrnout, na jaře naopak lehce odhrnout.

Nejčastěji pěstované polyantky a čajohybridy stříháme v předjaří a dost hluboko – na tři až pět oček, rozhodně keř nezvyšujeme. Sadové růže krátíme jen o nějakou část, například o třetinu a vystříháváme slabé výhony. Růže pnoucí nestříháme, ale musíme je dobře vyvázat a poskytnout jim oporu.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Hnojíme před zahájením vegetace a volíme kombinované hnojivo, například cererit, který poskytne i tzv. stopové prvky. Růže má ráda i hnojení na list – tedy postřikem, umí dobře a rychle přijímat potřebné prvky.

Spustit audio