Rychlá a plná chuti. Babiččinu zeleninovou polévku s vejcem uvařil Jaroslav Petlach

Mezi hlavní přednosti zeleninové polévky s vejcem, cibulkou a česnekem patří rychlá příprava a spousta chuti. Podle více než 100 let starého receptu babičky Terezy ji uvařil Jaroslav Petlach ze Šlapanic. A prozradil celý postup.

Zeleninová polévka

2 větší mrkve
1 petržel
1/8 celeru
1 hrst hrášku
1 cibule
4 stroužky česneku
2 větší brambory
1 vejce
2 lžičky soli
1 lžička pepře
50 ml olej
1500 ml vody

Postup:

Zeleninu pokrájíme tak, aby se dala zpracovat v mixeru. Je lépe použít starší mrkev, protože pustí vařením více barvy než ta mladá. Rozmixovanou zeleninu dáme do hrnce, přidáme vodu a pár kapek oleje. Dusíme pod pokličkou 5 – 7 minut.

Poté přidáme 1,5 l vody, nadrobno nakrájené brambory a sůl. Povaříme a přidáme hrášek.

Mezitím nakrájíme nadrobno cibulku a osmahneme ji dorůžova na zbylém množství oleje. Olej, který se nevsákne do cibule, posléze slijeme, nepřidáváme ho do polévky, aby nebyla zbytečně mastná.

Do polévky nalijeme přes vidličku předem rozšlehané vajíčko a ještě povaříme 1-2 minuty.

Do hotové polévky přidáme osmaženou cibulku a rozdrcený česnek. Dochutíme solí a pepřem.

Jaroslav Petlach

Na přivítanou nám nalil domácí mirabelkovici. Měla pěknou sílu (56%). Na mirabelky chodí každý rok a vypálí až 18 litrů domácí kořalky. Každé ráno si dá štamprličku na zdraví. Jeho paní připravila chlebíčky s domácím pařížským salátem. Soutěžní polévku si dělávají aspoň jednou do měsíce. Recept je po babičce, která se narodila v roce 1888 a žila ve Znojmě.