Rychlý koláč z jablek od Dagmar Reinbergerové vás nadchne svou chutí a vláčností
Jednoduchý koláč z jablek od Dagmar Reinbergerové z Libuně v Českém ráji vás nadchne. Je svěží díky jablkům a citronové kůře. Chutná jak nejvláčnější piškot, který nemá nikdy šanci vyschnout. Měli byste ho zkusit upéct.
Postup
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g cukru
- 80 g rozpuštěného tuku, nejlépe másla
- 300 g strouhaných jablek (3–4 jablka)
- 5 nasekaných ořechů
- 2 vejce
- 1 panák rumu
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- Na vymazání:
- oříšek másla
- 1 lžíce polohrubé mouky
V míse vyšleháme ručním šlehačem vejce s cukrem do pěny. Cukr se musí rozpustit. Teprve potom do pěny zašleháme rozpuštěné máslo.
V další míse si smícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Směs pak po částech zašleháme do vaječné pěny.
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Zlehka je vmícháme pomocí vařečky do těsta. Přidáme panáka rumu, nasekané ořechy a citronovou kůru. Těsto na koláč by mělo být trochu tekutější.
Těsto potom nalijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Hmotu roztíráme více ke krajům, protože pečením se trochu nafoukne střed koláče. Pečeme při 190–200 °C asi 20 minut.
Dagmar Reinbergerová
Recept má od své dobré sousedky a při pečení tohoto koláče si na ni vždycky vzpomene. S manželem ho mají velmi rádi a pokaždé rychle zmizí z talíře. Manžel také pomáhal s přípravou koláče a své ženě fandil a pořizoval i fotografie do rodinné kroniky.
Přivítala nás ve své chatičce v Libuni v Českém ráji, kde tráví čas od pozdního jara do teplého podzimu. Stará se tam s láskou o nádherně upravenou zahradu, ale také odpočívá na balkoně s nádherným výhledem do kraje. Je tam opravdu božský klid.