Rychlý mladý kůň oslní. Co ale s ním, když zestárne?

27. srpen 2022

Staří a nemocní lidé potřebují lásku, péči, teplo a vhodnou stravu, stejně jako všichni živí tvorové, včetně koní. A právě o přestárlé koně pečuje Soňa Navrátilová na statku v Rabštejnské Lhotě u Chrudimi.

„Před třiceti lety se s koňmi nikdo nepáral. Po kariéře šli na jatka. Tenkrát nebylo možné spatřit ve stájích dvacetiletého koně, dnes tam vidíte třicetileté i starší. Posun ve smýšlení lidí je v tomto případě obrovský. A kůň se při dobré péči může dožit až čtyřiceti let,“ říká Soňa Navrátilová.  

Jednooký princ 

V Koňské oáze žijí momentálně tři staří koně. Jedním z nich je jednooký Princ. „Princ měl dva dny na to, aby si ho někdo koupil, nebo půjde na jatka. Tak jsme s kolegyní Zuzanou Holou během odpoledne postavily v Rabštejnské Lhotě box a koně koupily. Měl hodně pošmourný osud, protože jeden z jeho prvních majitelů ho bil, i přes hlavu, proto mu nešla nasadit ohlávka, na nemocné oko si nechtěl nechat sáhnout. Teď po roce ale nastal úžasný obrat. Už nám důvěřuje, rád se mazlí, užívá si to. A když vidíte ty změny v jeho chování, tak to nám to dává smysl,“ svěřuje se chovatelka.

V Rabštejnské Lhotě mají útulek pro koně

„Jsem tak ráda, že mi tolik lidí pomáhá šířit myšlenku, že i staří koně si zaslouží důstojné dožití. A je dobré pečovat nejen o fyzickou, ale i o psychickou stránku. Starší koně mají rádi teplo. Takže provozujeme tzv. dekování. Princ si to moc užívá,“ dodává Navrátilová.

V čem je péče o starého koně jiná?

Starý kůň má podle Soni Navrátilové úplně stejné problémy jako starý člověk. I životní vitalita se prodlužuje, stejně jako u lidí.

„Za přestárlé koně jsou dnes považováni koně nad dvacet pět let. Ještě v osmnácti, v devatenácti může být kůň hodně fit. Ale potom nastávají problémy  a začíná to u zubů. Když si budete chtít pořídit starého koně, počítejte se zvýšenými náklady na krmení. Například naše Nina už neuchroupe normální seno. Musí dostávat speciální rozmixované seno, které nemusí chroupat, jen ho polyká. Problém je, že tohle seno je mnohem dražší, než normální,“ upozorňuje chovatelka.

Soňa Navrátilová z Koňské oázy

A pozor také na začlenění starého koně do stáda. Příroda je někdy krutá a silní koně mají tendenci ty slabé utlačovat a šikanovat. Pokud si tedy kupujete několik koní, je potřeba si to hlídat a starého koně nedávat k mladým.

Přijďte se do Koňské oázy, která vznikla z bývalého kravína, v Rabštejnské Lhotě podívat. Chovatelka Soňa uvítá jakoukoliv podporu. Hodí se nová lopata nebo hnůj. Na statku je pořád něco potřeba. Pokud se rozhodnete pro návštěvu, objednejte se předem. Koňskou oázu najdete na webu i na Facebooku.

Spustit audio

Související