Rýžový nákyp se švestkami
Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!
Připravte si:
- 250 g rýže
- dvojnásobné množství vody
- 300 g jablek
- 50 g rozinek
- 400 g švestek (mohou být i sušené)
- 1 zakysanou smetanu
- kůru z citronu
- skořici
- sůl
Postup:
- Uvaříme propláchnutou rýži v lehce osolené vodě.
- Mezitím si podusíme jablka se špetkou soli a skořicí.
- Spaříme rozinky a romixujeme je, švestky (pokud jsou čerstvé) vypeckujeme.
- Uvařenou rýži smícháme s podušenými jablky a rozinkami.
- Do pekáčku vrstvíme rýži, na ni poklademe švestky, opakujeme dvakrát.
- Poslední vrstva je rýže.
- Rýži uhladíme a pokapeme smetanou, zapékáme 20 minut při 160–180 °C.
- Zajímavá je i varianta, kdy místo švestek dáváte do nákypu meruňky.
Související
-
Kremeše
Kremeše jsou oblíbeným dezertem u našich nejbližších sousedů na Slovensku. Proto není divu, že spousta lidí kremeše zná, a to hlavně z cukrárny.
-
Chlebové uzlíky
Za receptem Apetýtu se vydáme do jihomoravských Čejkovic, kde v areálu starého zdevastovaného Havlíčkova mlýna vybudovali centrum čaje a bylinek – SONNENTOR.
-
Medové karamelky
Začátek nového týdne si v Apetýtu osladíme. Vyrobíme si domácí medové karamelky – dobrůtku, na které si smlsnou velcí i malí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka