S hadem se moc nepomazlíte, ale terárium mu uklidíte jen jednou za půl roku

20. únor 2021

Máte časově náročnou práci, a přesto byste si chtěli pořídit nějaké zvíře? Pokud netrpíte fobií z hadů, tak právě tento tvor může splňovat vaše požadavky. Oproti třeba morčeti, kterého musíte krmit a uklízet mu klec každý den, je had velmi nenáročný. Jen to prostě není něco chlupatého na mazlení.

„Určitě bych doporučoval začít hadem, který patří mezi takzvané škrtiče,“ říká chovatel hadů Martin Maláč. Mezi škrtiče patří například i užovky, Martin Maláč ale dává přednost krajtám. Začátečníkům pak doporučuje například užovku červenou, krajtu královskou nebo různé druhy korálovek, což jsou hadi velmi barevní, pruhovaní i tečkovaní. Hada je možné pořídit různými způsoby, nejlepší je ale domluvit se přímo se zkušeným chovatelem. Ten vám může ukázat vybavení terária, poradit s druhem hada a jeho chovem.

Martin Maláč je chovatelem hadů

Důležité je připravit si pro hada vše potřebné ještě před jeho pořízením. U tohoto zvířete se nevyplácí žádná provizoria. „Jsou často mistry útěku,“ dodává chovatel. Terárium může být i součástí nábytku v bytě. Nemusí to být jen celoskleněné akvárium. Důležité je pohlídat si velikost otvorů. Had toho moc nepotřebuje, ale dvě věci jsou zásadní. „Miska s vodou a zdroj tepla,“ říká Martin Maláč. Zdrojem tepla je většinou žárovka. Ty jsou pro chovatele hadů v poslední době čím dál vzácnější, protože je nahrazují žárovky, které teplo nevydávají. Součástí terária je pak i teploměr a vlhkoměr.

Terárium by mělo mít nepropustné dno, na které se dává vhodná podestýlka. A dál jsou v něm například větve, kameny, různé poličky, aby si had našel místo k odpočinku. To je totiž činnost, kterou vykonává nejčastěji. Na světě neexistuje býložravý had, takže musí chovatel počítat s tím, že bude pořizovat potravu živočišnou, většinou bílé myši a jejich mláďata různých velikostí. Mladí hadi se krmí jednou týdně, dospělý velký had pak i jednou za měsíc či dva.

Pokud had žere jednou za měsíc, tak také jednou za měsíc vyměšuje. Navíc součástí jeho exkrementu je stejně jako u ptáků i moč. „Stačí vyjmout bobek a generální úklid provést jednou za půl roku,“ dodává Martin Maláč.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.