S krajským radním o plánované rekonstrukci Benešova mostu

9. listopad 2023

Jeden ze dvou mostů vedoucí přes Labe bude po dva roky mimo provoz. Znamenat to bude obrovský zásah do chodu krajského města. Bude možné se přes řeku dostat pěšky nebo na kole? A proč se s nutnou opravou Benešova mostu čekalo tak dlouho? O tom všem si povídáme s krajským radním zodpovědným za oblast majetku a investic Tomášem Riegerem z ODS.

Jak dlouho se ví, že Benešův most potřebuje opravu?

„Ve funkci jsem od roku 2020, ale podle mého názoru se o tom spekuluje už od roku 2017. Přípravy samotné ale trvají velice dlouho. Navíc je Benešův most protkán asi 30 inženýrskými sítěmi a každá z nich má jiného vlastníka. Abychom s tím mostem mohli něco udělat, tak potřebujeme jednotlivé souhlasy a domlouvání bylo velice složité. Dále bylo nutné se domluvit s povodím Labe,” vysvětluje Tomáš Rieger.

Jaká bude životnost mostu po opravě? „Vše záleží na pravidelné údržbě a dalších investicích, nedokážu takhle odhadnout přesně počet let, ale pevně věřím, že ještě několik generací po nás další opravu nebudou muset řešit,“ odhaduje Rieger.

Pěší lávka

Jako první dojde ke stavbě lávky pro pěší. Její stavba by měla být zahájena na jaře roku 2024.

„Bude umístěna zhruba 90 metrů dál od samotného mostu, tedy tam, kde se nachází krajský soud, na střekovské straně. Chodci by ji mohli využívat od konce příštího roku. Bude ale přístupná pouze po dobu rekonstrukce Benešova mostu, poté bude demontována,” přibližuje krajský radní.

Má vedení města návrhy i na stálou pěší lávkou? Kolik bude rekonstrukce Benešova mostu stát a jak město Ústí nad Labem bude řešit dopravní komplikace? To vše a další zajímavá témata se dozvíte v přiloženém audiozáznamu.

Spustit audio

Související