S termostatickou baterií se v koupelně už nikdy neopaříte

24. říjen 2015

Termostatické baterie jsou v současné době poměrně často zmiňované a skloňované téma. V západní Evropě jsou běžnou součástí moderní koupelny. Jejich největší výhody oproti klasickým směšovacím bateriím prozradil Rudolf Jániš.

Termostatická baterie směšuje studenou a teplou vodu stejně jako klasická baterie. V tom není žádný rozdíl, míchá ji ale mnohem efektivněji a následně udržuje konstantní požadovanou teplotu vody. V podstatě neustále vyhodnocuje změny v dodávkách nebo tlaku studené nebo teplé vody, ke kterým běžně dochází, a to zejména v případě otevření dalšího odběrného místa. Změnu tedy může provést spuštění kuchyňské baterie, spláchnutí toalety nebo napouštění pračky.

Hlavním úkolem termostatické baterie je dodávání požadované teploty vody bez ohledu na okolní vlivy. Pocítit můžete pouze mírné snížení průtoku vody, ale žádnou změnu v teplotě. Nehrozí vám proto nechtěné opaření nebo nepříjemné překvapení z náhlého ochlazení.

Rudolf Jániš ze společnosti Onlinekoupelny.cz dodává, že nejde o jedinou výhodu: „Termostatické baterie jsou samozřejmě velmi úsporné narozdíl od klasických směšovacích baterií. A to právě z důvodu jejich rychlých reakcí. Zároveň jsou vybavené tlačítkem pro úsporu vody a energie." Termostaty dokáží snížit spotřebu až o 50%, pro zvýšení průtoku a samozřejmě také zvýšení spotřeby je nutné stisknout zmiňované tlačítko. Funguje díky tomu jako opatření, abyste se zamysleli, zda opravdu potřebujete více vody.

Instalace termostatické baterie nevyžaduje žádnou speciální přípravu. Jedná se o standardní, typizované připojení na rozvod vody. Pro termostat je pouze zásadní dodržet přívod teplé vody z levé strany, přesně dle normy.

Spustit audio