Sabayone je omáčka z šumivého vína. Podává se ke královským dezertům

Víno je tradiční součástí mnoha pokrmů, které si s oblibou dopřáváme. Podléváme s ním maso, používáme do omáček, marinád i polévek. Ale zkoušeli jste někdy připravit světlou krémovou omáčku ze žloutků a šumivého vína, které povýší vaše dezerty? Právě takovou nás naučil kuchař Jiří Richter z restaurace v Rezidenci Liběchov na Mělnicku.


Sabayon z šumivého vína:

1,5 dcl šumivého bílého vína, 4 žloutky, 200 ml vody, 200 g cukru


Postup:

Do rendlíku vlijeme vodu a přidáme cukr. Zredukujeme do hustší konzistence rozvaru. Získáme tak vlastně sladký sirup mléčně zakalený.

Jiří Richter odděluje žloutky od bílků

Z vajíček oddělíme žloutky od bílků a dáme do rendlíku. Přidáme šumivé víno. Rendlík vložíme do vodní lázně (například nad kastrol s vařící vodou – neměla by však příliš vřít) a žloutky s vínem začneme hned šlehat. Pokud začneme pozdě, tak se nám vajíčka (díky teplu z vody) mohou srážet a vzniknou tak cucky.

V průběhu šlehání dochází ke změně konzistence, od řídké až k husté. Postupně dochází také ke změně barvy – sabayone nám světlá.

Omáčka se po přípravě ihned podává, aby nespadla. Servírujeme s ovocem nebo sladkým dezertem.


Jiří Richter

Vaření ho bavilo už v dětství, a tak se rozhodl jít na kuchaře. Vyučil se v Roudnici nad Labem. Jeho prvním místem bylo to, kam chodil na praxi ve škole – U Císaře v Mělníku. Později vystřídal ještě několik podniků, mezi jinými to byl i vyhlášený zájezdní hostinec Na Štěpáně v Obříství. Dnes vaří v rezidenci Liběchov a je spokojený. Baví ho připravovat maso, ale i sladké dezerty. Sám miluje nejen českou kuchyni, ale také španělskou. Jeho snem je mít jednou vlastní restauraci.